Experți ai New Strategy Center au avut joi și vineri, 16 și 17 noiembrie, întâlniri în Congresul SUA cu experți ai Comitetului pentru afaceri externe din Senatul SUA și ai Comitetului pentru afaceri militare din Camera Reprezentanților. Discuțiile au avut în vedere importanța existenței unei strategii a SUA dedicată regiunii Mării Negre, posibilele evoluții de securitate din acest spațiu, implicațiile acțiunilor disturbatoare ale Rusiei împotriva libertății de navigație din Marea Neagră și efectele la nivel global, inclusiv din perspectiva securității alimentare, dezvoltările proiectelor energetice din Zona Economică Exclusivă a României și impactul strategic asupra regiunii, ținând cont că odată cu începerea exploatării gazului din perimetrul Neptun Deep din Marea Neagră România va deveni cel mai mare producător de gaze din UE, activitățile subversive hibride pe care Rusia le desfășoară în Republica Moldova.
De asemenea, teme similare au fost abordate de experții New Strategy Center și la întâlnirile care au avut loc la Center for European Policy Analysis (CEPA) și Heritage Foudation cu experți americani în securitate, energie și afaceri externe. Discuțiile au fost de substanță și foarte dinamice, fiind important un asemenea schimb de opinii, în contextul războiului din Ucraina și cu atât mai mult cu cât SUA intră în 2024 într-un an electoral care va influența atitudinea față de o serie de subiecte de interes pentru securitatea României.
Experți ai NSC au efectuat în perioada 13-17 noiembrie o vizită în SUA, la Washington, pentru o serie de întâlniri și evenimente ce au avut drept obiectiv prezentarea importanței strategice a regiunii Mării Negre în contextul războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei și necesitatea adoptării de către Congresul SUA a ”Black Sea Security Act”, un proiect de lege ce are drept obiectiv elaborarea unei strategii pe termen lung a SUA la Marea Neagră pe multiple domenii. Cu această ocazie a fost prezentat și studiul ”The Battle for the Black Sea! The Importance of Freedom of Navigation and Energy Stakes”, realizat împreună cu think – tank-ul american Yorktown Institute.
New Strategy Center mulțumește Ambasadei României în SUA pentru suportul acordat, precum și Contraamiralului de flotilă Liviu Coman, reprezentant al Statului Major al Forțelor Navale, pentru implicarea și prezența la unele întâlniri din program, partenerii americani de discuții apreciind caracterul complementar al punctelor de vedere exprimate și expertiza participanților români.