NSC la Academia Europeană a Tinerilor Lideri Politici

NSC la Academia Europeană a Tinerilor Lideri Politici

New Strategy Center a participat sâmbătă, 25 noiembrie, la cea de-a 24-a ediție a Academiei Europene a Tinerilor Lideri Politici, organizată de Centrul Român de Politici Europene, la Sibiu.
New Strategy Center a fost reprezentat de George Scutaru, Director General NSC, care a susținut o prezentare dedicată provocărilor de securitate din regiune și mizele energetice.
El a prezentat diverse scenarii de evoluție ale războiului din Ucraina, subliniind importanța menținerii libertății de navigație, a fluxurilor comerciale și a exportului de cereale către piețele globale. În dialogul foarte dinamic cu participanții, George Scutaru a insistat pentru nevoia îmbunătățirii legislației privind achizițiile militare, a modernizării și extinderii capacităților de producție din industria de apărare, ținându-se cont mai ales de lecțiile învățate din război. Una dintre ele se referă la folosirea intensa a dronelor, deci ar fi de dorit ca România să se concentreze pe construirea de capabilități de producție de sisteme fără pilot, aeriene, dar și navale, precum și pe sisteme de combatere a dronelor.


George Scutaru subliniat faptul că în cazul în care situația pe frontul din Ucraina s-ar putea înrăutăți pe fondul diminuării suportului militar pentru Ucraina, cauzat de sentimentul generalizat de war fatigue, România ar trebui sa aibă în vedere după alegerile din 2024 creșterea cheltuielilor pentru apărare la 3% din PIB, astfel încât să îmbunătățească într-un timp mai scurt deficitul unor capabilități reale de descurajare, mai ales în domeniul naval.
Politica de apărare și securitate a României nu trebuie să fie politizată și trebuie să facă obiectul consensului politic care să depășească un ciclu electoral.
Academia Europeană a Tinerilor Lideri Politici este o platformă care reunește bianual tineri politicieni ai partidelor democratice, propunându-le subiecte la zi pentru discutii, urmărind astfel profesionalizarea clasei politice și identificarea unor teme strategice care să beneficieze de o susținere transpartinică.
Inițiativa beneficiază de susținerea OMV Petrom și aduce în fața tinerilor politicieni experți independenți din diverse domenii, reprezentanți ai administrației publice centrale și locale.