NSC la Black Sea Cybersecurity Conference

NSC la Black Sea Cybersecurity Conference

În data de 19 iunie, New Strategy Center a luat parte la cea de-a opta ediție a Black Sea Cybersecurity Conference, organizată de Centrul de Excelență în Securitate Cibernetică Maritimă al Universității Maritime din Constanța, sub egida Colegiului European de Securitate și Apărare. Conferința este un creuzet de experți, factori de decizie politică, lideri din industrie, cadre universitare și pasionați de informatică.
Din partea NSC a participat Răzvan Ceuca, expert relații externe al NSC, care a susținut o prelegere în cadrul panelului intitulat Cyber Resilience Across Borders – Lessons from International Cyber Incidents. În cadrul acesteia, expertul NSC a subliniat caracterul de victime ale atacurilor cibernetice rusești al Ucrainei și Republicii Moldova, rolul României și al altor state membre NATO în acordarea de asistență cibernetică Ucrainei, precum și o serie de lecții învățate din experiența de război cibernetic a Ucrainei.
În acest sens, expertul a propus un model de elaborare a rezilienței cibernetice transfrontaliere pornind de la patru faze ale acesteia: pregătire, absorbție, recuperare și adaptare. Pe baza acestora, a fost evidențiată necesitatea consolidării sau implementării unor practici precum sporirea gradului de securitate cibernetică a sistemelor care asigură funcționarea infrastructurilor critice, diseminarea de informații între părți cu privire la amenințările cibernetice, adoptarea unor mijloace din spectrul proactiv-ofensiv al amenințării cibernetice active sau, pornind de la experiența Ucrainei, integrarea specialiștilor IT în forțele de rezerviști cibernetici, respectiv aplicarea dreptului internațional și a normelor de comportament responsabil în acest mediu împotriva Rusiei.