NSC la Bruxelles: „The Battle for the Black Sea is not over”

NSC la Bruxelles: „The Battle for the Black Sea is not over”

Marți, 28 mai, Delegația Permanentă a României la NATO a organizat o masă rotundă la sediul Alianței Nord Atlantice de la Bruxelles, pentru prezentarea studiului „The Battle for the Black Sea is not over”, realizat de New Strategy Center și Hudson Institute. Au participat George Scutaru, CEO al New Strategy Center și Matthew Boyse, Senior Fellow, Hudson Institute, iar sesiunea a fost moderată de Vlad Ionescu, adjunctul șefului Misiunii României la NATO.
Autorii s-au referit la relevanța strategică a Mării Negre pe multiple planuri, la posibilele scenarii ale evoluției războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, au făcut propuneri pentru creșterea capacității de descurajare și apărare. Importanța libertății de navigație, mizele energetice și impactul securității alimentare la nivel regional și global au fost, de asemenea enunțate în prezentări. De asemenea, discuțiile au subliniat și importanța strategică a Dunării, pentru conectivitate, comerț și mobilitate militară.


La eveniment au participat experți civili și militari ai misiunilor statelor NATO și de la diverse structuri ale Alianței. Evenimentul a fost o bună ocazie pentru a sublinia necesitatea susținerii Ucrainei pentru a rezista invaziei ruse și a menționa eforturile pe care le face România pentru a sprijini Ucraina, pentru menținerea libertății de navigație în Marea Neagră.
Studiu a fost lansat în 16 aprilie la Washington și prezentat în 23 mai și la București, la ediția din acest an a Black Sea and Balkans Security Forum. Aceste evenimente fac parte din demersurile NSC de a contribui la explicarea relevanței strategice a Mării Negre și de a promova interesele de securitate ale României.
NSC mulțumește E.S. Dan Neculăescu și Delegatiei Permanente a României la NATO pentru suportul acordat.