New Strategy Center a organizat miercuri, 13 noiembrie, un panel dedicat impactului alegerilor din SUA în cadrul conferinței „Gândirea militară românească”, găzduită de Statul Major al Apărării, intitulat „The Impact of the US Elections on the Transatlantic Relationship and Defence on NATO’s Eastern Flank”. În cadrul discuțiilor, vorbitorii au subliniat importanța crucială a relației transatlantice pentru securitatea regională și au evidențiat rolul strategic al României ca partener esențial al SUA pe Flancul Estic al NATO.
Un punct central al discuțiilor a fost direcția strategică a noii administrații de la Casa Albă, care se estimează că va pune un accent sporit pe asumarea de către țările europene a creșterii cheltuielilor pentru apărare și pe dezvoltarea unor capabilități suplimentare de descurajare, pe fondul tensiunilor amplificate de războiul din Ucraina. De asemenea, s-a discutat despre politica tranzacționistă pe care președintele Donald Trump este probabil să o adopte, orientată spre o evaluare strictă a costurilor și beneficiilor relațiilor internaționale și a implicării SUA în diverse organizații internaționale, inclusiv NATO. Această abordare ar putea determina partenerii europeni să investească mai mult în propria securitate și să-și sporească capacitățile de apărare autonomă. În acest context, vorbitorii au accentuat nevoia unei strategii de apărare europene coerente, capabilă să asigure că Europa poate răspunde independent la amenințările regionale, fără a depinde în totalitate de sprijinul american.
Panelul a fost moderat de către Gl. lt. (rez.) Vasile Toader, membru al Consiliului Științific al NSC, iar vorbitori au fost: George Friedman, Președinte Geopolitical Futures (mesaj video), Amb. Sorin Ducaru, Președintele de Onoare al Consiliului Științific al NSC, Antonia Colibășanu, Expert Senior Asociat NSC & Analist geopolitic senior la Geopolitical Futures, Greg Melcher, Chief Operations Officer, New Generation Warfare, SUA, și Jacek Bartosiak, CEO, Strategy & Future; Polonia.
De asemenea, Gl. mr. (rez.) Paul Hurmuz, Exper senior asociat, a fost speaker în cadrul panelului „The influence of technological and social factors on defence intelligence in the current security context”, având o prezentare pe tema războiului cognitiv, o temă deosebit de importantă în contextul acțiunilor hibride ample declanșate de Rusia pentru a submina coeziunea statelor NATO și UE și, implicit, și suportul pentru Ucraina.