New Strategy Center a participat în perioada 11-13 noiembrie la Global Innovation Summit, organizat de Global Federation of Competitiveness Councils, la Belfast, Marea Britanie.
Tema din acest an a forumului este „Accelerarea Sustenabilității Globale și Incluziunii Economice”, evenimentul fiind o platformă pentru discuții și schimburi de opinii între experți, reprezentanți ai mediului academic și antreprenorial.
În cadrul întâlnirii anuale a membrilor GFCC, George Scutaru, Directorul General al New Strategy Center, a participat într-un panel dedicat geostrategiei și provocărilor actuale de securitate și a prezentat audienței importanța strategică a Mării Negre pentru conectivitate, energie și securitate alimentară la nivel global. Discuțiile au vizat provocările la adresa libertății de navigație în Marea Neagră, acțiunile hibride ale Rusiei și impactul războiului din Ucraina asupra securității Mării Negre. Evoluția tehnogiilor disruptive, folosirea masivă a dronelor, dispariția confortului oferit de distanța geografică față de țări precum Rusia, Coreea de Nord, Iran au fost menționate în timpul panelului. Un atac cibernetic al Rusiei este la fel de distrugător în România sau Marea Britani, dronele iraniene lovesc porturile Ucrainei de la Dunăre și rachete nord-coreene sunt folosite pentru a afecta infrastructura porturilor din regiunea Odesa, ceea ce arată o „globalizare a răului”, foarte eficientă în războiul din Ucraina.
De asemenea, George Scutaru a participat ca speaker în sesiunea intitulată „Harnessing Partnership to Advance Food Security and One Health” și a avut o intervenție dedicată impactului regiunii Mării Negre asupra securității alimentare la nivel global si folosirii de către Rusia a cerealelor ca o armă hibridă pentru a provoca distorsiuni pe piețele globale și a afecta capacitatea de export a Ucrainei. Stabilitatea unor țări din Africa și Orientul Mijlociu depinde de livrările de cereale din regiunea Mării Negre Rusia încercând să scoată Ucraina de pe piața cerealelor din unele state prin bombardarea porturilor ucrainene, acțiuni de război electronic pentru a afecta comunicațiile navelor sau mine navale. George Scutaru a subliniat necesitatea unei Mări Negre libere și deschise, deoarece ceea ce se întâmplă în regiune are efect la nivel global. Panelul a fost moderat de către Prof. Wayne Powell, Principal and Chief Executive, SRUC, UK, iar ceilalți vorbitori au fost: The Rt. Hon. The Baroness Minette Batters, fost președinte (2018 – 2024), Uniunea Națională a Fermierilor din Anglia și Țara Galilor, UK, Dr. Peter Dorhout, vicepreședinte pentru cercetare, Iowa State University, SUA, Prof. Ursula Lavery MBE, Director pentru tehnică, cercetare și dezvoltare, Pilgrim’s Europe, UK, Phillip Phiri, director executiv, National Competitiveness Commission (NCC), Zimbabwe, Prof. Ken Sloan, vicecancelar și CEO, Harper Adams University, UK.
Totodată, în cadrul GIS, Marcel Foca, Expert senior NSC, a participat ca speaker în cadrul workshop-ului „Accelerating Sustainability and Inclusiveness Through R&D”. Intervenția sa a vizat modul în care putem crește încrederea între diverși actori implicați în procesul de cercetare și dezvoltare sau cum să creștem cooperarea între diverse țări, cu nivele de dezvoltare diferite, astfel încât, în final, să obținem dezvoltarea socială și progresul economic prin inovare științifică, dar și să facem față mai bine unor provocări de securitate multiple.
Evenimentul a fost moderat de: Dr. Padma Raghavan, Prodecan pentru cercetare și inovare, Vanderbilt University SUA, ai ceilalți vorbitori au fost: Deborah Gordon, consilier principal, Longview Fusion Energy Systems, SUA, Dr. Wendy McCloone, director de cercetare, Universitatea Queen’s din Belfast, Dr. Mmboneni Muofhe, director general adjunct, Departamentul de știință și inovare, Africa de Sud, Dr. Nathan Skillen, profesor asistent în sustenabilitate, Școala de inginerie și științe fizice, Universitatea Herriot-Watt, UK, Prof. Jay Walsh, vicepreședinte pentru dezvoltare economică și inovare, Universitatea din Illinois, SUA.
Delegația NSC, formată din George Scutaru, Marcel Foca și Bogdan Găurean, secretarul general la NSC, a avut discuții cu mai mulți membri ai GFCC din Europa, SUA, Japonia, Australia, Africa, pentru identifcarea unor posibile colaborări viitoare în diverse proiecte.
În marja acestui eveniment global, George Scutaru a participat și la GFCC Leadership Dialogue, care a avut loc în 8 noiembrie la Birmingham, Marea Britanie.