NSC la conferința Gândirea Militară Românească

NSC la conferința Gândirea Militară Românească

New Strategy Center a organizat panelul „Influența conflictului din Ucraina asupra contextului de securitate din regiunea Mării Negre – evoluție și perspective” în cadrul Conferinței Gândirea Militară Românească 2023.

Moderatorul panelului a fost generalul-maior (rez.) Paul Hurmuz, expert asociat senior, New Strategy Center. Speakeri au fost: Gl.mr. Cristian-Daniel Dan, locțiitorul șefului Statului Major al Forțelor Terestre Române, domnul Yordan Bozhilov, directorul Sofia Security Forum, Amb. Tacan Ildem, directorul EDAM și Gl.mr. (rez.) Vakhtang Kapanadze, fostul șef al Apărării din Georgia.

În cadrul discuției, experții au evidențiat impactul conflictului din Ucraina, atât la nivel regional, cât și asupra arhitecturii europene de securitate. Experții pledează pentru explorarea opțiunilor de reorganizare a sistemului de relații în Europa și pentru creșterea rezilienței la amenințările hibride. Prin urmare, se sugerează că NATO ar trebui să adopte o abordare strategică în Marea Neagră, acordând o atenție deosebită statelor din regiune.

Un subiect important al conversațiilor a fost studiul “NATO’s role in addressing security threats and challenges in the Black Sea: Time for a Comprehensive Strategic Approach for the Region?”, un proiect elaborat în comun de Centre for Economics and Foreign Policy Studies (EDAM) din Turcia, Sofia Security Forum din Bulgaria și New Strategy Center. La 6 noiembrie 2023, reprezentanții celor trei think-tank-uri au prezentat studiul la sediul NATO (la Bruxelles), în prezența secretarului general adjunct al NATO pentru diplomație publică și a reprezentanților permanenți ai României, Turciei și Bulgariei la NATO.

De asemenea, Gl. Mr. (rez.) Paul Hurmuz, Senior Associate Expert, a participat, în calitate de speaker, la panelul „The Power of Intelligence in building the Resilience of the Black Sea within the present Security Environment”, organizat de Direcția Generală de Informații pentru Apărare.

Gl.mr (rez.) Hurmuz a descris riscurile și amenințările din regiunea Mării Negre generate de războiul rusesc din Ucraina, provocările pentru serviciile de informații și calea de urmat în contextul tehnologiilor emergente și disruptive.

Un subiect important a fost, de asemenea, relația dintre factorii de decizie și profesioniștii din domeniul informațiilor în mediul de securitate complex, volatil, incert și ambiguu în care trăim.