NSC la conferința „International Security Forum – Building Resilience, Ensuring Stability, Harnessing Welfare”

Home / Evenimente / NSC la conferința „International Security Forum – Building Resilience, Ensuring Stability, Harnessing Welfare”
NSC la conferința „International Security Forum – Building Resilience, Ensuring Stability, Harnessing Welfare”

New Strategy Center a participat la Chișinău, în data de 12 octombrie, la conferința „International Security Forum – Building Resilience, Ensuring Stability, Harnessing Welfare”, organizată de Friedrich Naumann Foundation for Freedom (FNF) și Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale (IDIS) “Viitorul”.

Gl. bg. (rez.) Simion, Senior Associate Expert al NSC, a avut intervenții ca speaker la cea de-a treia sesiune a evenimentului, „Standing with Moldova: Confronting Direct Russian Aggression in Ukraine and Europe”. Discuțiile au vizat acțiunile disruptive ale Federației Ruse din Ucraina, care alimentează starea de insecuritate atât la nivel regional, cât și global, și destabilizează economiile mondiale, creând repercusiuni fără precedent și vulnerabilități la nivel economic, tehnologic și energetic. A fost avut în vedere mai ales impactul războiului din Ucraina asupra R. Moldova, riscurile cu care țara se confruntă și modalitățile prin care agresiunea Rusiei poate fi înfrântă. Nevoia de a sprijini atât Kievul, cât și Chișinăul, în acest context tensionat de securitate, a fost subliniată de paneliști. În plus, importanța strategică a Mării Negre a fost conturată în cadrul discuției, fiind punctată nevoia unei strategii concrete din partea NATO pentru această regiune și o prezență consolidată a forțelor Aliate.

Acestui panel s-au mai alăturat și Kira Rudik, deputat în Parlamentul Ucrainei, Democraților pentru Euro, Dan Barna, vicepreședinte al Camerei Deputaților, Parlamentul României și Generalul (rez.) Victor Catana, fost Ministru de Interne al R. Moldova.