NSC la „Forumul pentru Reconstrucția Regiunii Odesa. Orizont Strategic. Armonizarea Proceselor”

NSC la „Forumul pentru Reconstrucția Regiunii Odesa. Orizont Strategic. Armonizarea Proceselor”
New Strategy Center a participat la „Forumul pentru Reconstrucția Regiunii Odesa. Orizont Strategic. Armonizarea Proceselor”. George Scutaru, Directorul General al NSC, a susținut o intervenție în cadrul conferinței, subliniind perspectivele de cooperare dintre regiunea Odesa și România, în contextul general al procesul de reconstrucție al Ucrainei și al procesului de aderare al acestei țări la UE.  În acest moment, ca urmare a exportului de cereale al Ucrainei se dezvoltă un hub logistic în zona porturilor românești de la Dunăre, Galați și Brăila, iar pe viitor am putea să ne gândim la un hub logistic mult mai extins, care sa aducă împreună porturile Galați si Brăila din România, portul Giurgiulești din Republica Moldova, precum și porturile Reni si Ismail din regiunea Odesa din Ucraina. În acest moment, România reprezintă poarta către piețele globale pentru 65 % din exportul Ucrainei de cereale și produse agricole, țara noastră jucând astfel un rol vital pentru susținerea Ucrainei..
Totodată, România  poate să aibă un rol important în faza procesului de preaderare al Ucrainei la Uniunea Europeană, proiectele de cooperare transfrontalieră dintre regiunile din Ucraina vecine României (Transcarpatia, Cernăuți, Odesa) și județele de graniță ale României urmând să joace un rol important. Această cooperare trebuie să aibă în vedere și Republica Moldova, care va începe în același timp cu Ucraina negocierile pentru aderarea la UE. În acest cadru,  administrația locală și mediul de afaceri din Odesa poate să profite de colaborarea cu România.
În marja evenimentului de la Odesa, NSC a semnat un memorandum de cooperare cu Agenția de Dezvoltare Regională a Regiunii Odesa, ce are ca obiectiv încurajarea cooperării dintre entități publice și private din regiunea Odesa și entități similare din România. . Ecaterina Dadiverina, Coordonatoarea Departamentului NSC „Proiecte pentru Ucraina” este prezentă la Odesa la acest eveniment, având întâlniri cu mai mulți reprezentanți ai administrației regionale și ai mediului de afaceri din această regiune.