Noiembrie 2023

Home / Newsletter RO / Noiembrie 2023

Noiembrie 2023

Noiembrie 2023

New Strategy Center publică ediția de noiembrie a buletinului informativ lunar, prin care evaluăm cele mai relevante informații și evenimente din regiunea Mării Negre și zona Balcanilor sau cu impact asupra acestui spațiu.

Pe 8 noiembrie, Ucraina și Republica Moldova au primit din partea Comisiei Europene recomandarea de a începe procesul de negociere pentru aderarea la Uniunea Europeană. Decizia finală va fi luată însă la Summit-ul UE, din perioada 14-15 decembrie, de către statele membre, iar Ungaria a arătat până acum semnale clare că își va exercita dreptul de veto în privința Ucrainei.

Pe frontul din Ucraina, localitatea  Avdiivka și zona adiacentă au fost unele din principalele puncte fierbinți în noiembrie, unde armata rusă a desfășurat zeci de mii de soldați fără a înregistra progrese, suferind pierderi semnificative. În paralel, Ucraina a continuat atacurile asupra capacităților navale ale Rusiei din Crimeea, iar Rusia a desfășurat atacuri masive cu drone asupra facilităților portuare și a capitalei Kiev. Congresul SUA nu a putut adopta o decizie privind pachetul de ajutor pentru Ucraina, incertitudinea din mediul politic american întărind  îngrijorările privind posibilă diminuare a suportului occidental pentru Ucraina pe fondul sentimentului de „war fatigue”.  Pe de altă parte, Rusia a aprobat cel mai mare buget militar de după disoluția URSS, de circa 110 miliarde USD (39% din totalul veniturilor bugetare), cheltuielile militare depășind bugetul pentru pachetul social. Investițiile în efortul de război sunt confirmate și de informații privind creșterea capacității producției de muniție și armament.

În Republica Moldova au avut loc alegeri locale în două tururi. În urma acestora, formațiunea președintelui Maia Sandu, Partidul Acțiune și Solidaritate  (PAS) rămâne cel mai puternic partid pro-european, însă nu a câștigat Capitala și niciunul dintre marile orașe ale țării, ceea ce îi va face mai dificilă misiunea la următoarele alegeri din 2024, cele prezidențiale.

În Balcani, vizita Secretarului General NATO, Jens Stoltenberg, s-a axat pe accentuarea influenței maligne a Rusiei în regiune, în special în Bosnia și Herțegovina. Informațiile lunii noiembrie au arătat că Turcia a fost un partener comercial important al Rusiei în această lună, importând energie și exportând tehnologii cu dublă utilizare în cantități record. De asemenea, Ankara a continuat să amâne accederea Suediei la NATO. Pe de altă parte, Macedonia de Nord a anunțat antrenarea de trupe ucrainene.

See the full PDF version here.