NSC la München: „Troubled Waters: Evaluating the global, impact of the security and stability in the Black Sea”

NSC la München: „Troubled Waters: Evaluating the global, impact of the security and stability in the Black Sea”

New Strategy Center și Center for European Policy Analysis (CEPA) din SUA au organizat la Conferința de Securitate de la Munchen un eveniment dedicat importanței strategice a Mării Negre, în contextul războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei.

Cina de lucru i-a reunit pe ministrul de externe al României, Luminița Odobescu, și ministrul apărării din Republica Moldova, Anatolie Nosatîi, pe Președintele Adunării Parlamentare NATO, Michal Szczerba, pe Asistentul Secretarului General NATO pentru planificare și politica de apărare, Angus Lapsley, pe reprezentantul special al Departamentului de Stat al SUA pentru Securitate Alimentară, Cary Fowler, pe reprezentantul Comisiei Europene pentru impementarea sancțiunilor, David O’Sullivan, pe viceministrul pentru infrastructură din Ucraina, Yurii Vaskov. La eveniment au participat , de asemenea, mai mulți membri ai Congresului american, atât democrați , cât și republicani, experți în securitate, generali și amirali, inclusiv comandantul Flotei a 6-a a SUA din Mediterana și comandantul JFC NATO de la Napoli, amiralul Stuart Munsch.

   

Discuțiile au fost moderate de Gen. Lt (ret), Ben Hodges, fost comandant al Forțelor Terestre ale SUA și membru al Consiliului Consultativ Internațional al NSC, iar concluziile au fost prezentate de ambasadorul Sorin Ducaru, Președinte de Onoare al Consiliului Științific al NSC și Director General al Centrului Satelitar al UE.

 

Participanții subliniat provocările de securitate generate de agresiunea Rusiei, cum ar fi minele, acțiunile de război electronic, blocarea de perimetre sub pretextul unor exerciții navale. George Scutaru, CEO al New Strategy Center, a menționat faptul că evenimentele care au loc în Marea Neagră au un impact regional și global semnificativ, mai ales în ceea ce privește securitatea alimentară, conectivitatea și securitatea energetică, o altă caracteristică fiind comportamentul agresiv al Rusiei, Marea Neagră având un rol special în gândirea strategică rusă. Evoluția războiului din Ucraina va influența securitatea regiunii Mării Negre și a întregului Flanc Estic al NATO, o eventuală înghețare a conflictului dând posibilitate Rusiei să-și regenereze forțele și să reia agresiunea împotriva Ucrainei.

Vorbitorii au subliniat consecințele nefaste ale diminuării suportului pentru Ucraina, o victorie a Rusiei stimulând alte state , precum Coreea de Nord sau Iranul, să aibă un comportament mult mai agresiv, inclusiv securitatea viitoare a Taiwan fiind afectată de rezultatul conflictului din Ucraina. Sprijinul SUA pentru Ucraina și menținerea legăturii solide transatlantice nivelul NATO sunt vitale pentru oprirea agresiunii Rusiei și stoparea creșterii influenței regimurilor dictatoriale.

New Strategy Center este singurul think tank din România care organizează în ultimii patru ani, la Conferința de la Munchen, cel mai important eveniment de securitate din Europa, un eveniment dedicat importanței strategice a Mării Negre și provocărilor de din regiune, contribuind astfel la promovarea intereselor de securitate ale României și la consolidarea cooperării NATO în regiune.