NSC la sediul NATO: prezentarea unui nou studiu despre importanța strategică a Mării Negre

NSC la sediul NATO: prezentarea unui nou studiu despre importanța strategică a Mării Negre

New Strategy Center a prezentat, miercuri, 11 decembrie la sediul NATO de la Bruxelles, studiul „The Strategic Importance of the Black Sea: Regional Cooperation for Energy and Defense”, realizat în parteneriat cu The Centre for Economics and Foreign Policy Studies (EDAM), din Turcia și Sofia Security Forum, din Bulgaria. Evenimentul a fost organizat in comun de cele trei think tank-uri si a reunit reprezentanti si statelor membre NATO, precum și experți din cadrul structurilor internaționale ale Alianței.
Studiul subliniază importanța strategică a Mării Negre, în contextul provocărilor geopolitice actuale, potențialul energetic al Mării Negre și necesitatea cooperării regionale pentru a combate amenințările cu care regiunea se confruntă, alături de eforturile NATO și UE. Turcia, Bulgaria și România au descoperit în zona offshore a Mării Negre importante rezerve de gaz, ccea ce poate contribui nu doar la independența energetică a acestor state, ci a întregii regiuni. Spre exemplu, România va deveni din 2027 cel mai mare producător de gaz din UE, prin exploatarea perimetrului Neptun Deep, și va putea să ajute și alte state din regiune să scape de șantajul energetic al Rusiei, cum ar fi Republica Moldova.


În cadrul prezentării, George Scutaru, Directorul General al New Strategy Center, a atras atenția asupra multiplelor provocăril de securitate din zona Mării Negre în contextul agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei, cu precădere asupra celor hibride, care pot pune în pericol dezvoltarea proiectelor energetice. De asemenea, aceste amenințări afectează libertatea de navigație, menținerea unei Mări Negre libere și deschise fiind un obiectiv important pentru stabilitatea regională, pentru proiectele de conectivitate, cele energetice, dar si pentru securitatea alimentara globala.. Alături de George Scutaru au mai susținut prezentări și au răspuns întrebărilor ambasadorul Tacan Ildem, președintele EDAM – Turcia, și Yordan Bozhilov, președintele SSF – Bulgaria.

Între Bulgaria, Romania, Turcia există deja un cadru de cooperare pentru combaterea minelor, care ar putea fi extins și la cooperarea pentru protecția infrastructurii critice energetice.
Acest studiu este al doilea demers comun al celor trei think tank-uri și reflectă angajamentul lor de a atrage atenția asupra provocărilor complexe de securitate din regiunea Mării Negre, ce au un impact global.

New Strategy Center mulțumește E.S. Dan Neculăescu, Ambasadorul României la NATO și Delegației Permanente a României la NATO pentru suportul acordat în organizarea evenimentului.