NSC la Sofia: consultări cu experți bulgari și turci pe teme de interes strategic

NSC la Sofia: consultări cu experți bulgari și turci pe teme de interes strategic
New Strategy Center a participat la Sofia, în perioada 14-16 iunie, la o sesiune de consultări pe teme de interes strategic cu experți din Turcia (Centre for Economics and Foreign Policy Studies – EDAM) și Bulgaria (Sofia Security Forum).
Experții români, turci și bulgari au discutat subiecte de interes comun, axate pe aspecte ce țin de război hibrid, energie, dezinformare şi posibilitățile de cooperare dintre cele trei state pe multiple domenii, în contextul determinat de invazia Rusiei asupra Ucrainei.

Cooperarea dintre statele NATO riverane Mării Negre este vitală în actualul context, discuțiile dintre experți având rolul de a genera o viziune comună asupra contextului de securitate din Marea Neagră, pentru a determina o mai bună cooperare între România, Bulgaria şi Turcia.

Din partea New Strategy Center, au participat Amb. Gheorghe Magheru, Membru al Consiliului Ştiințific al New Strategy Center şi General-maior (Rez.) Paul Hurmuz, expert senior asociat.

 
Aceasta este a treia serie de consultări între experții români, turci și bulgari, prima fiind găzduită de New Strategy Center la începutul lunii februarie, iar cea de a doua , in aprilie,  la Istanbul,  de partenerii de la EDAM. Sofia Security Forum, Centre for Economics and Foreign Policy Studies – EDAM și New Strategy Center derulează un proiect comun finanțat de Divizia de Diplomație Publică a NATO pentru elaborarea unui studiu care are ca obiectiv o mai bună înțelegere la nivelul Alianței Nord Atlantice a relevanței strategice a regiunii Mării Negre în actualul context securitar. Studiul urmează a fi prezentat în toamnă la Bruxelles, la sediul NATO.