NSC la ‘Timeline Defence Conference’, organizată de Ambasada Franței

NSC la ‘Timeline Defence Conference’, organizată de Ambasada Franței
New Strategy Center a participat luni, 4 decembrie, la Conferința „Timeline Defence”, eveniment organizat de Ambasada Franței și Institutul de Relații Internaționale. NSC a fost reprezentat de generalul-maior (rez.) Paul Hurmuz, expert asociat senior la New Strategy Center.
Conferința s-a axat pe preocupările legate de siguranță și securitate în contextul războiului dintre Ucraina și Rusia, cu un accent deosebit pe rolul României și al regiunii Mării Negre. Principalele subiecte discutate au inclus rolul NATO, al Uniunii Europene și al Franței în menținerea securității militare, energetice, civile și alimentare în regiune. Drept urmare, a fost puternic evidențiată necesitatea ca aceste organizații să continue să ia decizii pentru a susține importanța strategică critică și pentru a preveni o potențială invazie rusă.
O parte semnificativă a conferinței a fost dedicată dezbaterii conceptului de descurajare și rolului său crucial în scenariile geopolitice actuale. Consolidarea și susținerea relațiilor dintre România și Franța, în special în ceea ce privește bazele NATO din România, au fost discutate ca fiind esențiale pentru menținerea și creșterea securității regionale.
A fost subliniată necesitatea unei diplomații adaptate și a unei planificări strategice ca instrumente pentru obținerea unor rezultate de succes. Generalul-maior (în retragere) Paul Hurmuz, a făcut o analiză aprofundată a amenințărilor rusești în Marea Neagră, în cazul unui atac escaladat cu scopuri expansioniste. El a subliniat preocupările legate de prezența militară puternică a Rusiei, de controlul acesteia asupra unei rețele de gazoducte, de amenințările la adresa unor proiecte critice în domeniul gazelor, precum Neptune Deep, de capacitățile în domeniul războiului submarin, de potențialele atacuri asupra instalațiilor de cereale cu impact asupra securității alimentare și de avansarea tacticilor de război hibrid, inclusiv a operațiunilor cibernetice, a propagandei și a dezinformării.

Ceilalți speakeri au fost: Generalul Loic Girard de la SNR și NATO; doamna Liana Negoiță, Director pentru politica de apărare, Ministerul Apărării Naționale, România; colonelul (R.) Guillaume Garnier, IFRI; și colonelul Pierre Pacqueteau, Atașatul Apărării din cadrul Ministerului Apărării, Franța.
Conferința „Timeline Defence Conference” a servit, astfel, drept o platformă importantă pentru a discuta și a elabora strategii cu privire la provocările de securitate cu multiple fațete cu care se confruntă regiunea în urma conflictului actual dintre Ucraina și Rusia.