NSC la Zagreb Security Forum

NSC la Zagreb Security Forum
New Strategy Center a participat la Zagreb Security Forum 2023, fiind reprezentat de General-maior (rez.) Paul Hurmuz, expert senior asociat. Acesta a participat la panelul “Russian Intelligence-important vector of Russian hybrid attacks-Lessons Identified and Lessons Learned”, cu prezentarea “The Russian War in Ukraine and the Impact on the Black Sea Security”.
Gl.mr. (rez.) Hurmuz a subliniat faptul că NATO se confruntă cu un mediu de securitate complex, volatil și imprevizibil în regiune, care cuprinde războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, conflictele înghețate, acțiunile agresive ale războiului hibrid rusesc, încălcarea principiilor libertății de navigație, atacurile asupra infrastructurii civile și multe altele care pun pacea și securitatea în Marea Neagră într-o amenințare gravă și iminentă. După ce a modificat în mod semnificativ peisajul amenințărilor în zona Mării Negre, războiul din Ucraina a dus la o nouă dimensiune geopolitică.
Securitatea energetică rămâne legată de activitățile Rusiei în Marea Neagră, având în vedere rezervele mari de gaze naturale descoperite și viitoarea exploatare de către România și Turciei. Rusia poate amenința serios explorarea sau extracția de gaze, având în vedere acțiunile sale în zonele economice exclusive ale altor țări din regiune, ceea ce va complica și mai mult mediul de securitate din Marea Neagră. De asemenea, pe măsură ce luptele continuă în Ucraina, cablurile submarine din Marea Neagră ar putea fi în pericol de a fi întrerupte. Atacurile deliberate ale Rusiei asupra acestor cabluri, fie prin operațiuni cibernetice, fie prin distrugere fizică, urmează modul de operare al Kremlinului de a viza infrastructura critică pentru a obține un avantaj strategic.
Atacurile masive cu rachete ale Rusiei asupra infrastructurii portuare legate de exporturile ucrainene de cereale au arătat clar că Rusia era pregătită să distrugă nu numai infrastructura și depozitele Ucrainei, ci și orice navă comercială considerată a avea destinația un port ucrainean. Atacurile rusești de-a lungul Dunării, în imediata apropiere a teritoriului românesc, prezintă un pericol real de lovire accidentală a teritoriului NATO.