NSC la Rebuilding Ukraine Forum

NSC la Rebuilding Ukraine Forum
New Strategy Center a organizat, în 19 octombrie, în cadrul Rebuilding Ukraine Forum, panelul dedicat securității regionale, provocărilor de securitate in regiunea Mării Negre și cooperarii in domeniul industriei de apărare.
În cadrul discuțiilor, speakerii au evidențiat lecțiile învățate din agresiunea rusă în Ucraina, importanța menținerii libertății de navigație și impactul asupra securității energetice și alimentare, suportul pentru Ucraina în ceea ce privește aderarea la NATO și UE. Încă din prima zi a agresiunii ruse din 24 februarie 2022, România a început să sprijine Ucraina, în primul rând umanitar, iar apoi acest ajutor a venit pe multiple planuri: politic, economic, militar. Procesul de reconstrucție a Ucrainei va fi unul amplu, ce determină perspective de cooperare cu industria de apărare din Ucraina și din statele NATO. Această colaborare trebuie să țină cont mai ales de lecțiile învățate pe frontul din Ucraina, cum ar fi intensa folosire a dronelor de către beligeranti, precum un consum masiv de muniție.
Panelul a fost moderat de către George Scutaru, Director General NSC, iar speakeri au fost: E.S. Nicolae Ciucă, Președintele Senatului României, Dl. Nasty Vlădoiu, Președinte, Uniunea Camerelor de Comerț Bilaterale din România și Camera de Comerț Bilaterală România- Ucraina, Dna. Nicoleta Pauliuc, Președintele Comisiei pentru apărare din Senatul României, Dl. Vasile Dîncu, Președintele Comisiei pentru Afaceri Europene din Senatul României, dl Mykhailo Samus, director al New Geopolitics Research Network, Viceamiral Mihai Panait, Seful Forțelor Navale Române, Dl. Viorel Manole, Director Executiv PATROMIL și dl. Cornel Vișoianu, Director General, Uzina Automecanica Moreni.