Octombrie 2023

Home / Newsletter RO / Octombrie 2023

Octombrie 2023

Octombrie 2023

New Strategy Center publică ediția de octombrie a buletinului informativ lunar, prin care evaluăm cele mai relevante informații și evenimente din regiunea Mării Negre și zona Balcanilor sau cu impact asupra acestui spațiu.

Pe frontul din Ucraina, Rusia a încercat să avanseze în Avdiivka, regiunea Donețk, însă cu pierderi semnificative. Între timp, Ucraina a atacat atât aerodromuri, cât și nave rusești plasate în porturile din Crimeea, forțând Moscova să-și retragă capacitățile navale în alte porturi. Luând în considerare ajutoarele primite de Kiev, rachetele ATACMS și-au arătat eficiența pe câmpul de luptă imediat după ce au fost folosite.

Luna a fost marcată și de disputele interne din Congresul american. Lipsa unui președinte al Camerei Reprezentanților a reprezentat un impediment, iar noul speaker nu susține pachetul cuprinzător de 105 miliarde de dolari propus de Casa Albă, acesta propunând separarea ajutorului acordat Ucrainei de cel acordat Israelului.

Privind ajutoarele umanitare, acestea s-au concentrat pe creșterea rezilienței energetice și de apărare înaintea iernii. Între timp, fluxul de nave ce transportă cereale din Ucraina este în creștere, dar în continuare insuficient. Partenerii Kievului propun noi rute baltice și balcanice, care nu pot compensa însă blocada parțială din Marea Neagră

În Rusia, după retragerea ratificării Tratatului de interzicere totală a testelor nucleare, Moscova a desfășurat un exercițiu nuclear pe scară largă. De asemenea, în această lună au fost evidențiate problemele soldaților ruși pe front, cum ar fi lipsa de muniție și măsurile punitive inumane, inclusiv execuțiile. Pe plan extern, Rusia și-a întărit colaborarea în domeniul militar cu Iran și Coreea de Nord, iar Vladimir Putin și-a consolidat relația cu țările Central Asiatice și cu Beijingul, determinând însă reacții negative din partea Israelului în urma vizitei unei delegații Hamas la Moscova.

În Republica Moldova, se înregistrează semnale pozitive privind aderarea țării la Uniunea Europeană. Concomitent, Chișinău se îndepărtează de Moscova, interzicând site-uri și televiziuni de propagandă și denunțând acorduri ce țin de Comunitatea Statelor Independente (CSI). Relația București-Chișinău se consolidează, în special în domeniul economic, România luând în considerarea achiziționarea portului de la Giurgiulești.

Alegerile din Slovacia au fost marcate de victoria lui Robert Fico, a cărui coaliție de guvernământ se împotrivește ajutoarelor militare pentru Ucraina, liderul slovac blocând, împreună cu liderul maghiar, Viktor Orban, inclusiv un pachet de ajutor din cadrul UE. În Polonia, în ciuda victoriei partidului conservator Lege și Justiție (PiS), acesta nu va putea obține o majoritate de guvernare, însă partidele pro-europene de opoziție au această capacitate.

În Balcani, tensiunile dintre Serbia și Kosovo cresc, în urma acuzațiilor celor din urmă privind implicarea Belgradului într-un atac armat din Septembrie, în Banjska. Turcia pregătește, împreuna cu Bulgaria și România, o inițiativă de combatere a minelor din Marea Neagră, în timp ce Sofia încearcă să devină independentă energetic față de Moscova.

See the full PDF version here.