Astăzi am dat startul conferinței „Reconstrucția Ucrainei și rolul strategic al României”. În deschidere Ionel Nițu, Președintele New Strategy Center, a mulțumit invitaților pentru participarea la conferință și implicarea în procesul de reconstrucție al Ucrainei. Dl. Nițu a evidențiat importanța discuțiilor privind reconstrucția Ucrainei, subliniind seriozitatea cu care România abordează acest subiect, având în vedere experiența sa în procesul de integrare euroatlantică.
Excelența Sa, Marcel Ciolacu, a evidențiat importanța centrului logistic în formare în România pentru reconstrucția Ucrainei, subliniind eforturile statului român în sprijinul Ucrainei, precum coridoarele pentru exportul de cereale.. România va persista în promovarea unor măsuri coordonate pentru reconstrucția Ucrainei, conștientă de necesitatea unui sprijin crescut. Realizarea de progrese semnificative în domeniul maritim și feroviar reprezintă priorități, iar România manifestă deschidere către partenerii occidentali în acest demers.
Excelenţa Sa, Denys Shmyhal, a exprimat recunoştinţă faţă de România pentru contribuţia sa la eforturile de reconstrucţie a Ucrainei şi sprijinul acordat în cadrul procesului de integrare euro-atlantică. În discursul său, prim-ministrul Ucrainei a evidenţiat distrugerile şi provocările întâmpinate de ţara sa în urma invaziei ruse din 24 februarie 2022. Shmyha a subliniat priorităţile pentru procesul de reconstrucţie, incluzând sistemul energetic, domeniul militar, agricultura, extragerea resurselor naturale, infrastructura şi tehnologiile digitale.
După deschiderea oficială a conferinței, a urmat cel de-al doilea panel: Principalele provocări ale reconstrucției Ucrainei în contextul actual.
Moderatorul panelului II a fost dna. Antonia COLIBĂȘANU, Expert Senior Asociat, New Strategy Center & Chief Operating Officer & Senior Geopolitical Analyst, Geopolitical Futures, România. În cadrul discuției au participat E.S. Oleksandr KUBRAKOV, Viceprim-ministru, Ministrul Dezvoltării Comunităților, Teritoriilor și Infrastructurii din Ucraina (prin VTC), Mustafa-Masi NAYEM, Șef al Agenției de Stat pentru Restaurarea și Dezvoltarea Infrastructurii, Ucraina (prin VTC), Penny PRITZKER, Reprezentantul special pentru redresarea economică a Ucrainei, SUA (mesaj video pre-înregistrat), Pierre HEILBRONN, Trimisul special al președintelui pentru ajutorarea și reconstrucția Ucrainei, Franța, Jean FROEHLY, Șeful Task Force Ukraine Recovery Conference 2024 (URC24), Ministerul Federal de Externe, Germania, Davide LA CECILIA, Trimis special pentru reconstrucția Ucrainei, Ministerul Afacerilor Externe și Cooperării Internaționale, Italia, Spyridon LAMPRIDIS, Ambasador, Trimis special pentru problemele din Ucraina, Ministerul Afacerilor Externe, Grecia.
Participanții au constatat importanța consolidării coeziunii partenerilor occidentali pentru a asigura angajamente pe termen lung Ucrainei. Un element central în prioritățile procesului de reconstrucție este dezvoltarea infrastructurii portuare, care va avea un rol important pentru transportul de logistică necesară. După invazia rusă, porturile dunărene au atins o capacitate de gestionare lunară de 30 de milioane de tone, iar în prezent se dorește extinderea acestei capacități la 40 de milioane de tone lunar. În paralel, menținerea sprijinului militar pentru Ucraina rămâne esențial, chiar și în contextul constrângerilor financiare. Alte aspecte semnificative care merită o analiză mai detaliată în viitorul apropiat includ importanța investițiilor private în procesul de reconstrucție al Ucrainei, strânsa legătură dintre integrarea europeană și reconstrucția țării, importanța semnificativă a autorităților locale, dimensiunea umană, inclusiv implicarea diasporei ucrainene în procesul de redresare a țării.