Romania and Poland. Facing New Challenges in the Region

Home / Evenimente / Romania and Poland. Facing New Challenges in the Region
Romania and Poland. Facing New Challenges in the Region

New Strategy Center și Institutul de Studii Estice au organizat joi, 28 martie, a cincea serie de consultări strategice sub titlul ,,Romania and Poland. Facing New Challenges in the Region.” În această ediție, atenția s-a concentrat pe analiza provocărilor de securitate din zona Flancului Estic al NATO și UE, pe tema amenințărilor în domeniul cibernetic și a creșterii rezilienței în fața acestor amenințări și, totodată, a abordat și subiectul foarte important al cooperării economice.

 

 

 

 

 

Panelul I – „Cooperation for a safer Europe”
Discuțiile au evidențiat multiplele posibilități de cooperare dintre România și Polonia, inclusiv pentru a face față multiplelor provocări de securitate cu care întreaga regiune se confruntă. Amenințările clasice, de tip militar, au revenit în forță odată cu anexarea ilegală a Crimeii și razboiul din estul Ucrainei, dar în același timp trebuie să facem față unor noi amenințări, cum ar fi cele din spațiul cyber sau cele de tip informațional.

 

 

 

 

 

Panelul II – „Cyber Security Challenges for the Eastern Flank”
Spațiul cyber a devenit un spațiu vital pentru dezvoltarea economică, dar în același timp și o zonă de unde vin amenințări tot mai numeroase. De multe ori, zona flancului estic devine poligon de încercare pentru unele acțiuni de tip hibrid, pentru ca apoi aceste acțiuni să fie folosite la o scară mai largă. Tocmai de aceea, creșterea cooperării dintre România și Polonia, inclusiv în domeniul cibernetic este importantă.

 

Panelul III – „The 3 Seas Initiative as a Catalyst for a Closer Regional Cooperation in Economic Field.”
După summit-ul de la București, din septembrie 2018, Inițiativa celor 3 Mări trebuie să se se îndrepte spre acțiuni concrete de cooperare, iar Polonia și România au potențialul să dinamizeze această inițiativă. Proiecte în domenii precum transportul, energia sau digitalizarea au o dimensiune securitara importantă pentru țările din regiune. Asemenea proiecte pot aduce atât prosperitate, cât și securitate cetățenilor care trăiesc în spațiul Inițiativei celor 3 Mări.

Mai jos puteți găsi programul evenimentului:

2019 – Program eveniment – 28 martie