Romanian-Polish Dialogue on Threats and Resilience on the Eastern Flank

Home / Evenimente / Romanian-Polish Dialogue on Threats and Resilience on the Eastern Flank
Romanian-Polish Dialogue on Threats and Resilience on the Eastern Flank

New Strategy Center, în parteneriat cu Center for Eastern Studies (OSW) din Polonia, a organizat miercuri, 13 aprilie, o conferință dedicată percepției României și Poloniei  asupra amenințărilor la adresa securității Flancului Estic al NATO și a întregii Europe, ca urmare a agresiunii Rusiei în Ucraina. În deschidere evenimentului, a fost subliniată importanța acestui dialog pe teme relevante pentru securitatea României și Poloniei și contribuția constantă a NSC și OSW la acest efort, având intervenții ambasadorul Cristian Diaconescu, membru al Consiliului Științific al NSC, România, și dl Adam Eberhardt, director al OSW, Polonia, cărora li s-au alăturat ES Maciej Lang, ambasadorul Poloniei la București și ES Cosmin Onisii, Ambasadorul României în Republica Polonia.

Discuțiile conferinței s-au concentrat pe repercusiunile agresiunii ruse din Ucraina pentru Flancul Estic al NATO și pe implicațiile  asupra securității României și Poloniei. Moderatorul discuției a fost Adam Eberhardt, OSW, Polonia. Invitații acestui panel au fost Ambasadorul Cristian Diaconescu, Membru al Consiliului Științific al NSC și Przemysław Żurawski vel Grajewski, Consilier al Ministrului Afacerilor Externe al Poloniei și Silviu Georgescu, Șeful Secției NATO, Ministerul Apărării Naționale, România.

O altă tema a evenimentului a avut în vedere amenințările cu care se confruntă Republica Moldova și evoluțiile din procesul de integrare europeană al acestei țări. Dialogul a fost moderat de ambasadorul Doru Costea, Membru al Consiliului Științific al NSC. Discuțiile au beneficiat de expertiza lui Adam Eberhardt, Director, OSW, ambasador plenipotențiar al premierului polonez pentru sprijinirea reformelor în Republica Moldova, din Polonia; a lui Gabriel Mareș, Director al Departamentului pentru Republica Moldova, Ministerul Afacerilor Externe, România și a lui Dan Dungaciu, Membru al Consiliului Științific al NSC.

George Scutaru, Directorul General al NSC, România, și Adam Eberhardt, Directorul OSW, Polonia, au subliniat, în încheierea conferinței, necesitatea unei cooperări bilaterale aprofundate între România și Polonia, nu numai împotriva agresiunii ruse, dar și ca actori care contribuie activ la securitatea europeană și la consolidarea poziției credibile de apărare și descurajare pe Flancul Estic al NATO, ca parte a unității transatlantice. New Strategy Center și OSW au dezvoltat începând din 2018 acest format de consultări pe teme de interes comun, dorind să contribuie în acest fel la creșterea cooperării dintre România și Polonia și la întărirea parteneriatului strategic dintre cele două state.