Septembrie 2023

Home / Newsletter RO / Septembrie 2023

Septembrie 2023

Septembrie 2023

New Strategy Center publică ediția de septembrie a buletinului informativ lunar, prin care evaluăm cele mai relevante informații și evenimente din regiunea Mării Negre și zona Balcanilor sau cu impact asupra acestui spațiu.

Războiul dintre Rusia și Ucraina a fost marcat în această lună de atacuri repetate din partea Moscovei asupra porturilor din regiunea Odesa, mai ales asupra celor de la Dunăre, respectiv de bombardamente ale Kievului asupra peninsulei ocupate Crimeea, în special asupra țintelor din Sevastopol. Atacurile asupra regiunii Odesa au dus inevitabil la apariția de drone doborâte, atât pe teritoriul României, cât și al Bulgariei. Pe front, Ucraina a înregistrat avansuri în apropierea orașului Bahmut și în regiunea Zaporojie, în direcția Melitopol.

Privind situația grânelor ucrainene, exportul lor scade constant, iar eforturile președintelui turc Erdogan de a negocia cu Putin reluarea acordului de transport de grâne pe Marea Neagră au fost în zadar. S-au înregistrat și dispute între Ucraina și aliații săi din Europa Centrală și de Est privind retragerea interdicției de import de grâne ucrainene de către Comisia Europeană. Deși România, Bulgaria și Slovacia au discutat și discută activ asupra unor variante de compromis cu Ucraina, Polonia și Ungaria și-au menținut interdicția, ducând la o scurtă dispută a declarațiilor între Varșovia și Kiev.

În Rusia, se intensifică procesul de recrutare a noi soldați, în special străini originari din Asia Centrală, însă ideea unei noi mobilizări este momentan exclusă.

În plan energetic, Rusia reușește să eludeze plafonul de preț fixat de G7 asupra țițeiului, simultan oprind exporturile de diesel și benzină și reluând exporturile de GPL prin Crimeea. Pe plan extern, Rusia încearcă să-și intensifice transferul și producția de arme, fapt relevat de întâlnirile oficialilor Kremlinului cu liderul nord-coreean Kim Jong-un și ulterior cu oficiali de la Teheran și Beijing. În contextul ofensivei Azerbaidjanului în Nagorno-Karabah, mai mulți militari din trupele de „menținere a păcii” ale Rusiei au fost uciși, reacția slabă a Moscovei la întregul conflict ridicând semne de întrebare Armeniei privind viitoarea colaborare bilaterală dintre cele două țări.

În Republica Moldova, au avut loc vizite oficiale ale Secretarului general adjunct al NATO, Mircea Geoană, și ministrului francez al Apărării, Sebastien Lecornu.

Zona Balcanilor a fost marcată de un nou conflict etnic între Serbia și Kosovo, în urma unui atac armat soldat cu patru victime, în Banjska. Oficialii kosovari suspectează implicarea unui partid de etnici sârbi din Kosovo în atac, învinovățind, astfel, și Belgradul pentru incident. În paralel, Bulgaria s-a confruntat cu încălcarea spațiului său economic exclusiv din Marea Neagră de către Rusia și cu o dronă cu încărcătură explozivă găsită în orașul de litoral Tyulenovo.

See the full PDF version here.