Sesiune de consultări între experți ai NSC – EDAM (Turcia) – Sofia Security Forum (Bulgaria)

Sesiune de consultări între experți ai NSC – EDAM (Turcia) – Sofia Security Forum (Bulgaria)

New Strategy Center a organizat în perioada 1-2 februarie o sesiune de consultări pe teme de interes strategic cu experți din Turcia (Centre for Economics and Foreign Policy Studies – EDAM) și Bulgaria (Sofia Security Forum).

Experții români, turci și bulgari au discutat subiecte de interes comun, precum evoluția războiului din Ucraina, provocările la adresa Uniunii Europene și NATO în context electoral al acestui an, provocările din regiunea Balcanilor, aspecte legate de securitatea energetică în Marea Neagră și protecția infrastructurii critice din zonele offshore.

New Strategy Center, Centre for Economics and Foreign Policy Studies – EDAM și Sofia Security Forum vor coopera și în 2024 pentru promovarea relevanței strategice a regiunii Mării Negre și a Balcanilor, demers cu atât mai necesar în actual context de securitate foarte dificil la nivel internațional.

Este a doua întâlnire în acest format, organizat la inițiativa NSC în România. În acest fel, cele trei think tank-uri își aduc contribuția la dezvoltarea dialogului strategic dintre România, Bulgaria și Turcia și la întărirea cooperării dintre cele trei state NATO riverane Mării Negre. Amintim că cele trei organizații au prezentat la Bruxelles, la sediul NATO, în noiembrie 2023, un studiu dedicat provocărilor de securitate din regiunea Mării Negre, care a pledat pentru intensificarea cooperării dintre Bulgaria, România și Turcia.