Ianuarie 2024

Home / Newsletter RO / Ianuarie 2024

Ianuarie 2024

Ianuarie 2024

New Strategy Center publică ediția de ianuarie a buletinului informativ lunar, prin care evaluăm cele mai relevante informații și evenimente din regiunea Mării Negre și zona Balcanilor sau cu impact asupra acestui spațiu.

Comisia Europeană are în vedere concesii pentru Ungaria pentru a elimina opoziția premierului Orban față de pachetul de sprijin pentru Ucraina în valoare de 50 de miliarde de euro. Negocierile în curs între Ungaria și Comisie ar putea să nu garanteze un acord, lăsând loc celorlalți 26 de membri ai UE să caute o soluție în mod independent. Parlamentul European a adoptat, în plus, o rezoluție, solicitând suspendarea drepturilor de vot ale Ungariei, din cauza preocupărilor legate de obstacolele în calea obținerii unui consens la nivelul UE.

În ceea ce privește războiul din Ucraina, menționăm prăbușirea avionului militar rusesc de transport, Iliușin Il-76, în regiunea rusă Belgorod, ceea ce a dus la apariția unor rapoarte contradictorii cu privire la încărcătura acestuia, rușii afirmând că acesta transporta 65 de prizonieri de război ucraineni.

Diferite țări europene au promis un sprijin substanțial pentru eforturile de război ale Ucrainei, cum ar fi Marea Britanie, Franța, Norvegia, statele baltice, prin memorandumuri privind cooperarea în domeniul securității, precum și prin furnizarea de pachete de asistență militară.

 În același timp, NATO, în cadrul Steadfast Defender, inițiază cel mai amplu exercițiu de la încheierea Războiul Rece încoace.

În pofida faptului că președintele Joe Biden a îndemnat Congresul să acorde fonduri suplimentare pentru Ucraina, pachetul de 61,4 miliarde de dolari continuă să stagneze, în timp ce președintele Volodîmîr Zelenski subliniază că Europa nu va putea probabil să susțină sprijinul financiar și militar pentru Ucraina dacă SUA își reduce semnificativ ajutorul.

Pe de altă parte, Rusia s-a confruntat cu probleme sociale, deoarece defecțiunile sistemelor de încălzire au afectat zeci de mii de ruși din întreaga țară, pe lângă pierderile continue din război. În Republica Bașkortostan au avut loc unele dintre cele mai importante proteste de la începutul invaziei pe scară largă din Ucraina, determinate de arestarea unui activist local.

Republica Moldova continuă să facă pași în direcția aderării la UE, Maia Sandu demarând organizarea referendumului care să evalueze suportul popular pentru aderare, acțiune ce va avea loc în aceeași zi cu primul tur al alegerilor prezidențiale.

În regiunea Mării Negre s-au făcut pași importanți spre cooperare, fiind înființată o forță operațională comună formată din marina militară a Turciei, Bulgariei și României pentru a combate problema minelor din Marea Neagră. În sectorul energetic, Republica Moldova, Ucraina și Slovacia s-au alăturat coridorului vertical de gaze naturale.

Parlamentul Turciei a aprobat candidatura Suediei în vederea aderării la NATO, depășind un obstacol semnificativ al extinderii alianței militare occidentale.

See full PDF version here!