Strategic Challenges in South East Europe and Black Sea Area

Home / Evenimente / Strategic Challenges in South East Europe and Black Sea Area
Strategic Challenges in South East Europe and Black Sea Area

New Strategy Center împreună cu The Institute for Development and International Relations (IRMO) și Academia de Apărare a Croației “Dr. Franjo Tuđman”, au organizat joi, 23 martie 2017, dezbaterea cu titlul: “Strategic Challenges in South East Europe and Black Sea Area”.

Evenimentul s-a desfășurat la sediul Academiei de Apărare a Croației și a fost împărțită în două sesiuni, reprezentanții New Strategy Center (NSC) fiind: Amb. Sergiu Celac – membru al Consiliului Științific al NSC; Gheorghe Magheru – consilier al Ministrului afacerilor externe și membru al Consiliului Științific al NSC; Horia Ciurtin – expert asociat NSC.

Tematica discuțiilor s-a concentrat pe importanța strategică a zonei Mării Negre și a Balcanilor, privite ca o zonă complementară de securitate. Dl. Magheru a evidențiat în cadrul prezentării sale “Security environment in the Black Sea, a Romanian View – Constants and Variables” o serie de probleme perene în regiune, dar și implicațiile ultimelor modificări, în special după anexarea Peninsulei Crimeea. În cadrul prezentării sale  “Trade and investments in the Black Sea and the Balkans”, dl. Ciurtin a evidențiat interesul unor noi actori internaționali de a obține mai multă influență în zonă prin intermediul capitalului. Dl. Celac a analizat în prezentarea “Energy security in the region, focus on the Black Sea” rolul semnificativ al Mării Negre în securitatea energetică a Europei, în condițiile în care această zonă prezintă o serie de opotunități, dar și de provocări specifice.

Această dezbatere a făcut parte din seria de evenimente din cadrul parteneriatului încheiat între New Strategy Center și The Institute for Development and International Relations.

*Fotografiile evenimentului pot fi accesate în secţiunea dedicată Foto/Video