The New Developments in Bosnia and Herzegovina and the Impact on the Security of the Balkans

Home / Evenimente / The New Developments in Bosnia and Herzegovina and the Impact on the Security of the Balkans
The New Developments in Bosnia and Herzegovina and the Impact on the Security of the Balkans

Contextul tensionat actual din Bosnia și Herțegovina și potențialul impact asupra securității din Balcani reprezintă o temă de interes major, care se află pe agenda statelor din regiune dar suscită interes și pentru UE, SUA, Turcia, Rusia, China. Miercuri, 24 noiembrie, New Strategy Center a organizat dezbaterea online „The New Developments in Bosnia and Herzegovina and the Impact on the Security of the Balkans”.
Moderatorul discuției a fost Ambasadorul Gheorghe Magheru, membru al Consiliului Științific al New Strategy Center, căruia i s-au alăturat ca speakeri dl. Srecko Latal, coordonatorul regional al Balkan Investigative Reporting Network (BIRN), Bosnia și Herțegovina, dl. Krševan Antun Dujmović, expert asociat al Institutului pentru Dezvoltare și Relații Internaționale, Croația și ambasadorul Victor Jackovich, primul ambasador al SUA în Bosnia și Herțegovina și fost ambasador în Slovenia.
Dezbaterea a avut în vedere criza politică profundă din Bosnia Herzegovina ce riscă să destabilizeze fragilul echilibru intern, dar să și genereze situații conflictuale și un nou puseu de instabilitatea cu vaste implicații regionale și internaționale. Escaladarea tensiunilor poate determina efecte greu de controlat, ce pot duce la anularea Acordurilor de la Dayton, după peste 26 de ani de la semnare, și la disoluția Bosniei și Herțegovina ca stat în actuala formulă. Toate acestea pot avea un impact negativ semnificativ inclusiv asupra perspectivelor de integrare europeană ale Balcanilor de Vest.

Program eveniment 24 noiembrie 2021