Un nou studiu NSC: Relația dintre China și Rusia

Un nou studiu NSC: Relația dintre China și Rusia
New Strategy Center publică un nou studiu, intitulat „A Possible Ominous Partnership: The China-Russia’s ‘Friendship Without Limits’.  Autorul analizei este Ambasadorul Doru Costea, membru al Consiliului Științific New Strategy Center, diplomat cu o vastă carieră,  fost ambasador al României în  China.
Studiul analizează, în contextul războiului din Ucraina, care sunt elementele ce apropie Moscova de Beijing, precum opoziția lor față de hegemonia Occidentului, în special a Statelor Unite, sau practicile autoritare la nivel intern, și care sunt limitele parteneriatului lor: abordarea diferită privind confruntarea cu Vestul și interesele diferite sau chiar contrare în regiuni precum Asia Centrală sau Europa de Est. De asemenea, poziția de negociator și pacificator pe care China încearcă să o adopte în cadrul războiului din Ucraina ilustrează limitele colaborării Moscova-Beijing. Astfel, interesul Chinei este ca Rusia să nu obțină o victorie totală, dar nici să sufere o înfrângere severă. De asenenea, faptul că Statele Unite oferă un ajutor militar și financiar extrem de amplu în Ucraina este avantajos pentru politica statului chinez la Pacific, pentru că SUA sunt obligate acum să acorde o mare atenție războiului din Ucraina.
Per total, alianța China-Rusia poate fi considerată una de circumstanță, însă eficientă, dar în  același timp periculoasă prin multiplele sale implicații la nivel global.