În perioada 16-17 februarie are loc conferința ”Unmanned Systems Forum.Smart Approach, Fast Development”, organizată de New Strategy Center, având partener instituțional Ministerul Apărării Naționale. Dezbaterile pun accent pe subiecte precum evaluarea provocărilor de securitate din regiunea Mării Negre și a potențialului utilizării sistemelor fără pilot în această zonă, în operațiuni de salvare sau pentru protecția frontierei. Legislația necesară folosirii acestor sisteme, implicarea cercetării civile și militare în programele inițiate de MApN, cooperarea industrială sunt alte subiecte care vor fi abordate.
Țările din regiune își sporesc investițiile în sistemele fără pilot, iar România are în vedere achiziția și producția pe viitor a unor asemenea capabilități foarte utile pentru misiuni de supraveghere și recunoaștere, inclusiv în zona economică exclusivă din Marea Neagră. Oficiali și experți civili și militari din România, din partea NATO și din alte țări ale Alianței Nord-Atlantice și ale UE, precum și reprezentanți ai unor companii cu o vastă experiență în domeniu, vor fi prezenți la această conferință. Evenimentul este organizat în sistem Chatham House și într-un format mixt, atât cu participare online, cât și cu o foarte limitată participare în persoană, în deplină conformitate cu măsurile de protecție împotriva Covid-19 aplicabile în România.
Conferința ”Unmanned Systems Forum.Smart Approach, Fast Development” a debutat cu remarcile introductive ale doamnei Simona Cojocaru, Secretar de Stat în cadrul Ministerului Apărării Naționale și ale domnului gl. mr. (r) Leonardo Dinu, membru al Consiliului Științific al New Strategy Center.
Noile tehnologii generează oportunități imense, dar și provocări deopotrivă. Avem atacuri cibernetice la adresa infrastructurii critice, vedem campanii de dezinformare care ne aduc în situația de a ne asigura că societățile noastre sunt reziliente în fața provocărilor de mâine. Pentru România, modernizarea forțelor armate este concentrată pe achiziționarea și dezvoltarea unor capabilități robuste, inclusiv prin achiziționarea unor sisteme fără pilot și implementarea inteligenței artificiale. Industria națională de apărare beneficiază astfel de o mulțime de oportunități, având în vedere că autoritățile încurajează sporirea capacității autohtone de producție. Reziliența, inteligența artificială și echipamentul modern sunt elemente de bază în cursa pentru menținerea avansului strategic.
Primul panel al zilei a avut în vedere o evaluarea a provocărilor de securitate din regiunea Mării Negre și i-a avut ca speakeri pe gl. lt. Daniel Petrescu, Șeful Apărării din România, dr. Antonia Colibășanu, Analist Geopolitical Futures, general (r) Sir James Everard, fost Comandant Adjunct Suprem al Forțelor Aliate, gl. lt. (r) Ben Hodges, Pershing Chair Strategic Studies, Center for European Policy Analysis (CEPA), fost Comandant al Forțelor Armate SUA din Europa și dr. Harlan Ullman, Senior Advisor, Atlantic Council.
Pentru a găsi soluții la provocările cu care care ne confruntăm în regiune este nevoie să recunoaștem și să înțelegem dinamicile regionale și să ne adaptăm doctrina și capabilitățile la provocările din acest spațiu. Actorii globali și cei regionali sunt angajați în acest spațiu cu obiective similare sau divergente, urmărind consolidarea unor profunzimi strategice. Rusia urmărește consolidarea capabilităților sale militare din Crimeea, peninsula fiind folosită să proiecteze putere nu doar in regiune, ci si în Mediterana de Est, precum și sporirea forțelor Flotei Mării Negre și a Districtului Militar Sud.
Toți aliații NATO au de învățat pe urma experiențelor din regiunea Mării Negre, nu doar prin interacțiunile zilnice cu Rusia din acest spațiu, ci și prin prisma conflictelor din Nagorno Karabakh și Donbas, care au demonstrat utilitatea sistemelor fără pilot și oferă o perspectivă asupra confruntărilor viitorului. Sistemele fără pilot reprezintă o capabilitate ce aduce și costuri reduse pe lângă avantajele tehnice aferente. Unii aliați au investit deja semnificativ în dezvoltarea sistemelor fără pilot, iar acum a venit vremea ca informațiile valoroase rezultate pe urma acestui proces să fie împărtășite cu ceilalți membri NATO. În acest context, este necesară consolidarea poziției regionale aliate de descurajare și formularea unei strategii coerente care să integreze noile tehnologii.
Al doilea panel al zilei s-a concentrat pe folosirea sistemelor fără pilot în controlul frontierelor și gestionarea crizelor. La panel au luat parte ca speakeri ambasadorul Sorin Ducaru, Directorul Centrului Satelitar al Uniunii Europene – EU SatCen și Președintele de Onoare al Consiliului Științific New Strategi Center, domnul Raed Arafat, Secretar de Stat, Ministerul Afacerilor Interne, comisar șef de poliție Ionel Pavel, Șef Serviciu Supraveghere și Control Naval, Inspectoratul General al Poliției de Frontieră și Eyal Mayer, Director Divizie IAI-UAS, Israel Aerospace Industries. Discuția a fost moderată de domnul Marian Tutilescu, expert senior asociat New Strategy Center. Folosirea dronelor pentru obținerea unor date ce servesc la evaluarea rapidă a situației aduc avantajul mobilității, versatilității și accesului în zone dificile. Spre deosebire de sateliți, dronele pot asigura monitorizare constantă, dar au nevoie să fie alimentate periodic, cele două tipuri de sisteme funcționând așadar complementar.
În situații de urgență, dronele pot fi folosite pentru monitorizarea dezastrelor naturale, ca releuri de comunicare, pentru monitorizarea alunecărilor de teren, căutarea persoanelor dispărute, examinarea spațiilor afectate de incendii sau inundații, inspecții post-dezastru și ajutor sau inspecții de infrastructură. Mișcarea necontrolată a populației ca urmare a unui dezastru poate fi monitorizată prin intermediul acestui tip de echipamente. Spre deosebire de folosirea elicopterelor, utilizarea dronelor este mai puțin costisitoare. Sistemele fără pilot sunt utile și în activitățile de monitorizare a frontierelor, ținând cont că România are granițe cu trei state non-UE și un segment important de frontieră la Marea Neagră. În plus, vorbim și de suprafața consistentă a zonei economice exclusive a României care trebuie monitorizată în Marea Neagră. Cu ocazia panelului a fost prezentată și experiența îndelungată a unei companii precum IAI în domeniul sistemelor fără pilot, unul dintre furnizorii importanți de asemenea soluții tehnologice folosite pentru supravegherea frontierelor sau pentru forțele armate.
Al treilea panel al conferinței a avut ca temă utilizarea sistemelor fără pilot în regiunea Mării Negre pentru construirea apărării și descurajării aliate. Speakerii din cadrul acestui panel au fost Gordon ”Skip” Davis, Adjunctul Asistentului Secretarului General NATO, Divizia Investiții în Apărare, Amiralul (r) James F. Foggo, fost Comandant al Forțelor Navale SUA din Europa, gl. mr. Iulian Berdilă, Șeful Forțelor Terestre, gl. mr. Viorel Pană, Șeful Forțelor Aeriene și vice-amiral Mihai Panait, Șeful Forțelor Navale din România.
Sistemele fără pilot fac parte din toate aspectele de planificare ale NATO și vor avea o pondere în creștere. După ce a fost declarată recent capacitatea operațională inițială a flotei de drone de supraveghere a Alianței, obiectivul de a oferi tuturor statelor aliate o imagine aeriană a amenințărilor, mai ales din zona frontierelor NATO, este mai aproape de îndeplinire. Aceste drone au rezultat din Programul Aliat de Supraveghere Terestră început cu nouă ani în urmă, care arată angajamentul NATO de a răspunde evoluțiilor în materie de tehnologie emergentă și disruptivă.
Opțiunea sistemelor fără pilot reprezintă o alternativă atractivă la constrângerile impuse de Convenția de la Montreux, care limitează prezența navală în Marea Neagră. Interesul României este să mențină libertatea de navigație în Marea Neagră și pe Dunăre si să contribuie la securitatea din regiune. Analiza Strategică a Apărării reflectă acest fapt, iar prin investițiile în dezvoltarea și achiziționarea sistemelor fără pilot este recunoscută semnificația acestor capabilități.
De asemenea, un alt aspect avut în vedere în dezbatere a fost dezvoltarea resursei umane pregătite să folosească această capabilitate a viitorului, fiind necesară clarificarea profilului de competențe potrivit pentru operarea acestor echipamente.
Ultimul panel al zilei s-a concentrat pe lecțiile învățate din operațiunile RPAS (Remotely Piloted Aircraft system) de către US Army, US Air Force, British Army și a forțelor armate române în teatrele de operații. De asemenea, dezbaterea e beneficiat de prezentări din partea reprezentanților unor mari companii, reputate la nivel mondial, cum ar fi General Atomics SUA și Leonardo, Italia. În acest fel, dezbaterile au îmbinat experiența producătorilor în proiectarea și construirea unor sisteme fără pilot și perspectiva utilizatorilor unor asemenea capabilități din România și din țări cu o vastă tradiție în folosirea sistemelor fără pilot cum sunt SUA și Marea Britanie.
La discuția moderată de Dr. Karsten Friis, Senior Research Fellow, Norwegian Institute of International Affairs NUPI, au participat ca speaker Col. Jeffrey Patton, Director Adjunct Planificare, Programe și Analiză, Forțele Aeriene SUA în Europa, Dr. Jonny King, Vicepreședinte General Atomics Aeronautical Systems, Col. Gavin Rundle, Watchkeeper Force Commander, Armata Marii Britanii, Richard Tiu, Unmanned Aircraft System Chief G3 Aviation, Armata SUA Europa&Africa și Nicola Toniazzi, Șef Vânzări Produs, Suport și Parteneriate, Divizie Electronice, Leonardo, Italia.