A doua zi a conferinței ”Unmanned Systems Forum. Smart Approach, Fast Development” a început cu un panel dedicat aspectelor legale ce reglementează industria RPAS (remotely piloted aircraft systems).
Discuția a fost moderată de domnul Augustin Lupu, Președintele UVS Romania Association și i-a avut ca speakeri pe Andres Lopez, Șeful Oficiului pentru coordonare UE și dezvoltarea reglementării, Directoratul General de Aviație Civilă, Spania; Remus Dogaru, Șeful Departamentului de Certificare Națională Autoritatea Aeronautică Civilă, col. Florin Tudor, Directorul Autorității Aeronautice Militare, România și Dorota Jaworska, Specialist, Autoritatea Civilă de Aviație, Polonia.
Dronele fac parte din viata noastra deja si nu mai sunt o noutate în domeniul aviației, ne așteptăm ca acestea să se dezvolte in continuare și să rămână un sector semnificativ, ceea ce necesită o reglementare specifică. Principiile pe care se bazează procesul de formare a cadrului legal trebuie să aibă în vedere performanțele echipamentelor, introducerea conceptului de zone geografice, proporționalitatea la risc, conceptul larg al termenului ”operator”, securitatea și confidențialitatea. Provocările identificate în formarea cadrului legal sunt zonele geografice pentru sistemele aeriene fără pilot, categoriile și cerințele minime, asigurarea, înregistrarea și declararea celor certificați ca operatori, training specializat, însă trebuie avute in vedere si provocări viitoare precum mobilitatea aeriană urbană.
Al doilea panel al zilei a avut in vedere potențialul de cooperare al cercetării civile si militare pentru sustinerea unor programe avute in vedere de Ministerul Apărării, programele de înzestrate cu sisteme fără pilot pentru Forțele Armate, cooperarea industrială între marile companii străine și industria națională de profil. Discuția i-a avut ca speakeri pe Dragoș Ciuparu, Secretar de Stat, Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării, România; gl. Mr. Teodor Incicaș, Șeful Directoratului pentru Armamente, Ministerul Apărării Naționale, România; Laurențiu Pachiu, Partener D&B David și Baias, România; Assaf Cohen, Director Program, Elbit Systems, Israel și a fost moderată de George Scutaru, CEO New Strategy Center.
Oportunitățile de cooperare pentru dezvoltarea sistemelor fără pilot sunt numeroase, fiind necesară menținerea unui buget care să permită MApN investiții în dotarea cu noi echipamente. Pentru a îndeplini aceste obiective este necesară asigurarea unui sprijin politic pentru o strategie pe termen lung, profesionalizarea resursei umane implicate in asemenea proiecte și cooperarea dintre cercetarea din zona militară si cea civilă.
Mai multe proiecte de cercetare sunt în dezvoltare în acest moment la nivelul MApN și au în vedere sisteme aeriene, navale sau terestre fără pilot. În procesul de achiziție MApN este interesat de mai multe tipuri de UAV, existând aprobarea Parlamentului pentru achiziționarea a 7 sisteme UAV la nivel tactic-operațional. Înzestrarea cu sisteme autonome reprezintă o prioritate pentru Ministerul Apărării Naționale in perioada următoare, la fel și implicarea industriei naționale de apărare astfel încât să poate exista in Romania si capabilități de producție a sistemelor fără pilot de diverse tipuri.
Al treilea panel al conferinței ”Unmanned Systems Forum. Smart Approach, Fast Development” a avut ca temă detectarea dronelor si sistemele de contra-măsuri împotriva acestora. Discuția moderată de Greg Melcher, Chief Operations Office, New Generation Warfare Centre, SUA, i-a avut ca speakeri pe Dr. Ulrike Franke, Policy Fellow, European Council on Foreign Relations, Marea Britanie, Dr. Bruno Martins, Senior Researcher, Peace Research Institute Oslo, Norway, Wing Commander Phil Skorge, Manager dezvoltare capabilități, Armata Marii Britanii, Dr. Scott Crino, CEO Red Six Solutions, SUA și James Cross, Director OpenWorks Engineering, Marea Britanie.
În războiul modern dronele au devenit un instrument folosit tot mai mult, observand actori statali și non-statali cu investiții în creștere în acest tip de capabilități. Odată cu proliferarea unor asemenea sisteme, măsurile de contracarare devin din ce în ce mai sofisticate. Infrastructura critică devine mai fragilă odată cu răspândirea utilizării sistemelor aeriene fără pilot, iar evenimentele și spațiile publice întâmpină mai multe riscuri. Pe măsură ce legislația ce reglementează domeniul evoluează, sistemele ce emit pulsuri electromagnetice, de sunet sau lumină, sistemele ce detectează dronele precum radarele sau tehnologiile de bruiaj sau cele de lovire sunt avute în vedere de tot mai mulți actori implicați. Dezvoltarea dronelor duce în mod automat și la dezvoltare pe măsură a sistemelor de contracarare a acestora, ambele tendințe mergând în paralel și fiind interdependente.
Ultimul panel al zilei a avut în vedere soluțiile ISR (Intelligence, surveillance and reconnaissance) pentru siguranța regiunii Mării Negre și a fost moderat de gl. lt. (r) Cătălin Moraru, fost Director Adjunct al Departamentului pentru Armamente, Ministerul Apărării Naționale. Speakerii panelului au fost Greg Melcher, Chief Operations Office, New Generation Warfare Center, SUA, Comandor Iuri Covaleov, Adjunct Șef Informații Militare pentru ISR, Ministerul Apărării Naționale, Sibel Duz, Cercetător, SETA, Turcia și Dave Fluker, International Business Executive, Insitu, SUA.
Regiunea Mării Negre este un spațiu descris printr-o postură militară accentuată a Federației Ruse, care dorește să redefinească balanța de putere în regiune, fapt ce are un impact negativ, inclusiv asupra libertății de navigație. Dronele au funcționat ca un multiplicator de forțe in conflictul din estul Ucrainei și pot schimba cursul unor conflicte majore, așa cum s-a întamplat în confruntările din Nagorno Karabakh, având un potențial semnificativ.
Concluziile evenimentului au fost formulate de gl. mr. (r) Leonardo Dinu, Membru al Consiliului Științific al New Strategy Center, acesta anunțând intenția New Strategy Center de a transforma acest forum într-un eveniment anual.