Black Sea and Balkans Security Forum 2019 – ziua 2

Home / Evenimente / Black Sea and Balkans Security Forum 2019 – ziua 2
Black Sea and Balkans Security Forum 2019 – ziua 2

[vc_row][vc_column][vc_column_text]     

În cea de-a doua zi a conferinței internaționale “Black Sea and Balkans Security Forum 2019”, discuțiile au debutat cu tema importanței consolidării relației euroatlantice ce constituie baza securității acestei regiuni, prin stimularea unui răspuns comun la amenințări de orice natură. S-a subliniat nevoia existentei unui consens la nivel aliat privind acordarea procentului de 2% din PIB pentru apărare, întrucât consolidarea posturii de apărare este principalul garant al valorilor democratice în Europa. Este necesar să reținem că investițiile în apărare nu ar trebui să fie axate exclusiv pe domeniul militar tradițional, ci trebuie să avem în vedere creșterea relevanței amenințărilor emergente, precum cele economice, energetice, hibride  sau radicalizarea. România este plasată într-un epicentru al confruntării Rusiei cu Vestul, constituind un argument suplimentar pentru care întrunirea angajamentului de creștere a cheltuielilor pentru apărare ar trebui respectat.

În cadrul celui de-al doilea panel, discuția s-a centrat în jurul investițiilor în tehnologia militară, precum și asupra digitalizării și a inteligenței artificiale, privite din perspectiva contracarării eficiente a amenințărilor hibride. Accentul a fost plasat pe necesitatea cooperării atât în domeniul militar, cât și în cel economic, la nivel euroatlantic. Astfel, în plan strategic, se recomandă intensificarea cooperării între NATO și Uniunea Europeană, deoarece niciuna dintre aceste organizații nu pot contracara, în mod singular, toate provocările din sfera războiului hibrid.

O altă temă abordată a fost apărarea și descurajarea cibernetică. Sectorul privat este un actor-cheie în asigurarea securității cibernetice, deoarece deține peste 80% din spațiul cibernetic. Societatea este în mod direct afectată de atacurile cibernetice. Este nevoie să construim o nouă cultură de securitate pentru a asigura apărarea din acest domeniu, motiv pentru care consolidarea rezilienței este vitală. Atribuirea unui atac cibernetic s-a dovedit de fiecare dată a fi dificilă datorită tensiunilor politice pentru care le poate crea. De asemenea, guvernele ar trebui să fie mai active în combaterea atacurilor de tip „zero day” datorită gradului de destructibilitate care îi corespunde. Societatea internațională trebuie să ajungă la un consens în stabilirea unui set de reguli pentru a facilita responsabilizarea actorilor pentru acțiunile lor. Descurajarea nu este eficientă doar prin instrumente de natură cibernetică, ci trebuie dublate printr-un set de acțiuni de apărare cibernetică activă.

Al patrulea panel a abordat problematica dezvoltării economice în regiunea Mării Negre și a Balcanilor. Domeniul economic și securitatea sunt interdependente, deoarece se susțin unul pe altul. Regiunea a marcat schimbări semnificative în acest domeniu. Securitatea energetică este un element central al provocărilor economice din regiune, iar din acest punct de vedere, România se află într-o situație bună și echilibrată. România poate juca un rol important în regiune în ceea ce privește energia, dar este necesar să dezvoltăm infrastructura necesară.

Discuțiile din panelul al cincilea s-au axat pe diversele forme de manifestare a războiului informațional, care a devenit o armă puternic folosită în cadrul acțiunilor de tip hibrid, menite să afecteze credibilitatea instituțiilor și încrederea în valorile lumii democratice. Elementele centrale ale combaterii acestui fenomen constau în sporirea rezilienței în cadrul societăților democratice, cu accent pe componentele digitale și cele ce țin de inteligența artificială. Important de reținut este faptul că există o relație direct proporțională între sporirea intensității fenomenului de „fake news” și utilizarea din ce în ce mai extinsă a instrumentelor de social-media.

 

Tema dezbaterii din cadrul ultimului panel s-a axat pe consolidarea rezilienței în Flancul Estic și regiunea Balcanilor, unde marii actori internaționali implicați sunt Statele Unite, UE, Rusia și China. În acest context, România are o abordare cuprinzătoare a dosarelor de securitate regională, regiunea Mării Negre și a Balcanilor fiind un spațiu vital pentru securitatea României. Au fost dezbătute amenințările care se manifestă de-a lungul celor două regiuni, precum și modalitățile de contracarare ale acestora.

[/vc_column_text][vc_video link=”https://www.youtube.com/watch?v=xtmcQyj5r40″ title=”Interviu cu E.S. Ambasador Sorin Ducaru, director al Centrului Satelitar al Uniunii Europene (EU SATCEN)”][vc_video link=”https://www.youtube.com/watch?v=AZxUL7BG9MI” title=”NATO&EU – Stronger Together. The Transatlantic Link and the Security of the Eastern Flank”][vc_video link=”https://www.youtube.com/watch?v=JU0mNQXch6M” title=”Cyber Defense and Cyber Deterrence. Home Front First”][vc_video link=”https://www.youtube.com/watch?v=VInttyaQnsg” title=”#NATO@70. Strengthening the Resilience and Cooperation in the Black Sea Region and the Balkans”][/vc_column][/vc_row]