Black Sea and Balkans Security Forum 2019 – ziua 3

Home / Evenimente / Black Sea and Balkans Security Forum 2019 – ziua 3
Black Sea and Balkans Security Forum 2019 – ziua 3

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

 

A  treia zi a conferinței Black Sea and Balkans Security Forum 2019 a debutat cu o evaluare a provocărilor de securitate cu care se confruntă NATO în regiunea Mării Negre și cea a Balcanilor, precum militarizarea Crimeei, conflictele înghețate care oricând pot redeveni locul unor confruntări militare și instabilitatea din spațiul balcanic. Cele două regiuni împărtășesc o situație similară din perspectiva necesității consolidării capabilităților de apărare și a sporirii rezilienței. Provocările de securitate din aceste două regiuni afectează nu doar statele din zonă, ci stabilitatea Europei. Rusia a transformat Marea Neagră într-un teatru de operații militare, inclusiv prin încercări de nuclearizare a peninsulei Crimeea. Unul dintre răspunsurile pe care NATO ar trebui să le adopte în această circumstanță este să încurajeze investiția în capabilități de descurajare.

Un alt panel al conferinței a fost dedicat legăturii dintre conectivitate, prosperitatea și siguranța cetățenilor și dezvoltarea comunităților.  Obiectivul central al conceptului „smart city” este creșterea calității vieții și dezvoltarea sustenabilă și poate fi atins în primul rând prin colaborarea dintre domeniul public, domeniul privat și societate.  Contribuția acestor actori este vitală pentru a asigura reprezentarea nevoilor tuturor indivizilor. În România, un impediment în dezvoltarea orașelor la nivelul dorit este legislația care îngreunează această cooperare, unul din principalele motive fiind faptul că legea administrației se referă doar la administrare și nu include aspecte precum managementul și măsurarea performanței.

Orientul Mijlociu și problemele de securitate ale regiunii care pot afecta și spațiul balcanic sau cel al Mării Negre a fost o altă temă avută în vedere în cadrul forumului de la Constanța. Totodată, discuțiile au vizat și modul în care actori din Orientul Mijlociu sau din afara acestuia pot influența regiunea, cu efecte resimțite inclusiv în statele riverane Mării Negre și în Balcanii de Vest. Unul din efectele acestor acțiuni este perpetuarea radicalismului islamic. În scopul promovării stabilității regionale se recomandă consolidarea instituțiilor internaționale care luptă împotriva radicalismului islamic și a proliferării armelor nucleare.

În cel de-al patrulea panel s-au discutat problematicile ce țin de capacitatea de mobilitate militară la nivelul Uniunii Europene și NATO, care este interdependentă cu dezvoltarea infrastructurii. O mobilitate militară redusă reprezintă o vulnerabilitate în fața provocărilor de securitate cu care se confruntă Europa după anexarea ilegală a Crimeei. Dezbaterile au avut în vedere rolul rețelei TEN – T, precum și bugetul european privind mobilitatea militară pentru perioada 2021-2027, ținând cont că în Europa de Est infrastructura este mai puțin dezvoltată decât în Vest și prin urmare și mobilitatea militară este mai redusă. Unele inițiative regionale, precum Inițiativa celor Trei Mări, au un rol vital în promovarea proiectului de dezvoltare a mobilității militare.

O altă temă abordată a fost modul în care militarizarea Mării Negre se poate duplica în alte zone. Evenimentele care au avut loc în Crimeea în 2014 au arătat că mijloacele militare clasice și instrumentele hibride pot fi combinate pentru a susține acțiunile militare. Totodată, din 2014 am fost martorii unor activități militare care s-au împletite cu presiuni politice, atacuri cibernetice, campanii de dezinformare. Acest întreg arsenal este aplicat nu numai în regiunea Mării Negre, ci pe întregul Flanc estic, de la zona arctică și până Balcani.

 

Forumul de la Constanța s-a încheiat cu un panel în care George Friedman a făcut o amplă analiză a provocărilor de securitate din regiunea Mării Negre și a Balcanilor, precum și a modului în care acționează actorii din acest spațiu, dar și marii jucători din afara sa.

Black Sea and Balkans Security Forum a reunit în perioada 12-14 iunie 80 de speakeri și moderatori și peste 500 de participanți. Timp de trei zile, Constanța a devenit centrul dezbaterilor din România și regiunea învecinată pe teme de securitate și afaceri internaționale. Le mulțumim partenerilor noștri care au susținut această conferință, precum și tuturor celor care au participat și au făcut ca acest eveniment să se bucure de un real succes.

 

[/vc_column_text][vc_video link=”https://www.youtube.com/watch?v=xtmcQyj5r40″ title=”Interviu cu E.S. Ambasador Sorin Ducaru, director al Centrului Satelitar al Uniunii Europene (EU SATCEN)”][vc_video link=”https://www.youtube.com/watch?v=YLTtsSR74yY” title=”#NATO@70. Security Challenges in the Black Sea Area and the Balkans”][vc_video link=”https://www.youtube.com/watch?v=wJ7TgfSk_NE” title=”Smart Approach for Safer Cities. Connectivity, Prosperity, Security”][vc_video link=”https://www.youtube.com/watch?v=qbFialng9P8″ title=”Militarization of the Black Sea Region: Lessons for other Regions of Europe”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]