Conferința „European-American Security Dialogue: Black Sea Security Net Assessment”, la a treia ediție

Home / Evenimente / Conferința „European-American Security Dialogue: Black Sea Security Net Assessment”, la a treia ediție
Conferința „European-American Security Dialogue: Black Sea Security Net Assessment”, la a treia ediție

Ministerul Apărării Naționale, New Strategy Center  (România) și Center for the Study of the New Generation Warfare (SUA) au organizat, în parteneriat, în perioada 22-25 septembrie, ediția a treia a conferinței „European-American Security Dialogue: Black Sea Security Net Assessment”.

Evenimentul a avut ca temă consolidarea dialogului strategic transatlantic pentru întărirea securității în regiunea Mării Negre, în contextul agresiunii Federației Ruse asupra Ucrainei.

Pe parcursul sesiunilor de lucru, participanții la conferință au abordat subiecte referitoare la contextul geopolitic, dominat de atacul Rusiei împotriva Ucrainei, evoluțiile posibile pe plan militar, precum și acțiunile de tip hibrid care pot afecta stabilitatea statelor democratice. Dialogul a relevat importanța menținerii coeziunii la nivel aliat și a suportului pentru Ucraina, punându-se accent, totodată, pe creșterea rezilienței NATO și pe reducerea vulnerabilităților. De asemenea, discuțiile au avut în vedere evidențierea profilului României în cadrul relației transatlantice a cărei consolidare și persistență se află în strânsă legătură cu interesele naționale de securitate ale României.

După edițiile din 2019 și 2021, organizate în țara noastră, conferința „European-American Security Dialogue”, din acest an, a urmărit încurajarea schimbul de opinii între experți independenți români și americani, reprezentanți ai statelor din flancul Estic al NATO, SUA și cei ai instituțiilor din România cu responsabilități în domeniul securității și apărării naționale. Evenimente similare, în cadrul acestei inițiative, au mai avut loc în Estonia, Letonia, Lituania, Polonia și Suedia.