New Strategy Center și Ambasada Italiei în România au organizat la București, în data de 15 decembrie, evenimentul „Dialog la nivel de experți Italia – România: Schimb de perspective și analize privind politicile externe și de securitate”.
Evenimentul s-a desfășurat sub patronajul Ministerelor de Externe din ambele țări, beneficiind, de asemenea, de o intervenție de început din partea domnului Iulian Fota, Secretar de stat pentru Afaceri Strategice, România și a domnului Edmondo Cirielli, Ministru Adjunct al Afacerilor Externe, Italia. În plus, evenimentul a fost deschis de Ambasadorul Italiei în România, E.S. Alfredo M. Durante Mangoni, și dl. George Scutaru, director general al New Strategy Center, ambii mentionand importanța instituirii unui dialog strategic între experți italieni și români, această inițiativă dorindu-se a fi permanentizată, astfel încat anual la București și la Roma să existe acest schimb de opinii.
Conferința a reunit experți români și italieni din diverse domenii pentru a genera un schimb de opinii cu privire la cele mai stringente probleme de politică externă și de securitate, dar și pentru a crește nivelul de înțelegere în ceea ce privește provocările cu care aceste două regiuni se confruntă.
Discuțiile au avut în vedere atât viitorul NATO și implementarea noului Concept Strategic, cât și Politica de securitate și apărare comună în contextul noului document al UE în domeniu, Busola Strategică. Participanții au dezbătut, de asemenea, contextul strategic din regiunile Balcanilor de Vest și al țărilor din Parteneriatul Estic, fiind adusă în discuție chestiunea extinderii UE în aceste zone. În plus, au fost analizate metode de combatere a interferențelor externe și a dezinformării în aceste regiuni. O altă temă centrală a discuțiilor a fost contextul strategic din Mediterana de Est și zona Mării Negre, acest aspect fiind, de asemenea, analizat din perspectiva sectorului energetic și a securității alimentare.
Această conferință face parte din eforturile New Strategy Center de a promova importanța strategică a zonei Mării Negre în actualul context de securitate, precum și de a consolida o mai bună înțelegere a percepției fiecărei părți implicate în acest dialog cu privire la provocările de securitate cu care ne confruntăm.