Iunie 2023

Home / Newsletter RO / Iunie 2023

Iunie 2023

Iunie 2023

New Strategy Center publică ediția de iunie a buletinului informativ lunar, prin care evaluăm cele mai relevante informații și evenimente din regiunea Mării Negre și zona Balcanilor sau cu impact asupra acestui spațiu.

Această lună a fost marcată de două evenimente semnificative în războiul dintre Rusia și Ucraina: distrugerea barajului de la Kahovka și insurgența trupelor Wagner împotriva armatei ruse. Între timp, Kremlinul a desfășurat o campanie de aducere a companiilor militare private sub controlul statului, inclusiv Wagner, continuând să recruteze criminali. Economic, Rusia și-a intensificat cooperarea cu Iran și Pakistan.

Ucraina a reușit avansuri mai mici decât au indicat așteptările inițiale, dar signifiante, în special în apropierea orașului Bahmut. În paralel, Ucraina a continuat să primească ajutoare militare și financiare de la aliații săi, ieșind în evidență în acest sens Conferința pentru Reconstrucția Ucrainei din Londra. De asemenea, Ucraina întâmpină în continuare impedimente privind exportul de grâne din partea Federației Ruse.

Republica Moldova a organizat la 1 iunie summit-ul Comunității Politice Europene, Chișinău reiterându-și poziția pro-europeană. Aceștia au continuat să primească ajutoare privind infrastructura sau lupta anticorupție de la Uniunea Europeană și din partea României. Intern, partidul prorus „Șor”, implicat în diverse acțiuni subversive și antidemocratice, a fost declarat neconstituțional.

În zona Balcanilor, forțele pro-europene au câștigat în alegerile din Grecia și din Muntenegru, Bulgaria a reușit să instituie un nou guvern, după o perioadă îndelungată de instabilitate politică, iar tensiunile din nordul Kosovo dintre etnicii sârbi și autorități persistă.

Buletinul lunar „2B Brief” dorește să ofere o perspectivă cuprinzătoare asupra contextului complicat în regiunea Mării Negre și zona Balcanilor, atât pentru specialiști, cât și pentru oricine este interesat de dinamica evenimentelor din acest spațiu.

See the full PDF version here.