Mai 2023

Home / Newsletter RO / Mai 2023

Mai 2023

Mai 2023

New Strategy Center publică ediția de mai a buletinului informativ lunar, prin care evaluăm cele mai relevante informații și evenimente din regiunea Mării Negre și zona Balcanilor sau cu impact asupra acestui spațiu.

Ucraina pare că finalizează pașii preliminari contraofensivei, bombardând ținte militare și de infrastructură critică nu doar din teritoriile ocupate de ruși, ci și din interiorul Rusiei. A avut loc prima incursiune pe teritoriu rusesc, la Belgorod, prin intermediul a două organizații paramilitare formate din ruși ce luptă de partea Ucrainei. Această lună a înregistrat și cele mai intense atacuri cu drone și raiduri aeriene ale Rusiei, în special împotriva Kievului. În ciuda amplificării conflictului, inclusiv prin plasarea de rachete nucleare în Belarus de către Moscova, Rusia a prelungit valabilitatea pentru încă 60 de zile a acordului privind culoarul de export al cerealelor prin porturile Ucrainei de la Marea Neagră.

În Rusia, tensiunile dintre Wagner și armată sunt în creștere, iar Moscova recrutează intens migranți, promițându-le obținerea mai rapidă a cetățeniei ruse. Totodată, măsurile autoritare cresc împotriva civililor și soldaților ruși deopotrivă. În plan economic, Rusia devine din ce în ce mai dependentă față de China, mai ales în ceea ce privește exporturile de resurse energetice.

Republica Moldova își continuă procesul de europenizare, în ciuda tensiunilor din regiunea Găgăuziei, unde nou-alesele forțe pro-ruse propun politici de apropiere față de Moscova și prezintă tendințe separatiste. România și-a reafirmat intenția de a ajuta Republica Moldova în parcursul ei european și în atingerea independenței energetice față de Moscova.

În regiunea Balcanilor, alegerile prezidențiale din Turcia au fost în centrul atenției. După împingerea alegerilor în turul doi de către candidatul opoziției, Kemal Kilicdaroglu, președintele Erdogan a câștigat, în final, un nou mandat. Au avut loc alegeri parlamentare în Grecia, unde partidul de guvernământ de centru-dreapta, Noua Democrație, a obținut  victoria. La alegerile locale în Albania, partidul de guvernământ a dominat majoritatea regiunilor. În regiunea cu populație majoritară sârbă din Kosovo au avut loc noi incidente, ceea ce a făcut să crească tensiunile dintre Serbia și Kosovo.

Buletinul lunar „2B Brief” dorește să ofere o perspectivă cuprinzătoare asupra contextului complicat în regiunea Mării Negre și zona Balcanilor, atât pentru specialiști, cât și pentru oricine este interesat de dinamica evenimentelor din acest spațiu.

See the full PDF version here.