New Strategy Center la Forumul de la Krynica, Polonia

Home / Evenimente / New Strategy Center la Forumul de la Krynica, Polonia
New Strategy Center la Forumul de la Krynica, Polonia

Old and New Challenges to the Baltic and Black Sea Regions

New Strategy Center a organizat, în data de 4 septembrie 2018, o dezbatere dedicată provocărilor de securitate în regiunea Mării Negre și a Mării Baltice – Old and New Challenges to the Baltic and Black Sea Regions” – în cadrul Forumului Economic de la Krynica, Polonia, eveniment anual dedicat securității și cooperării economice în Centrul, Estul și Sud-Estul Europei.

Dl. Ben Oni Ardelean, vicepreședinte al Comisiei pentru Politică Externă din Camera Deputaților, România, dl. Tengiz Pkhaladze, consilierul pentru afaceri externe al președintelui Georgiei, dl. Mikhailo Samus, director adjunct pentru relații internaționale, Center for Army, Conversion and Disarmament Studies, din Ucraina au participat la dezbaterea moderată de dl. Mircea Mîndrescu, gen. brig. (ret.), expert senior asociat al New Strategy Center.

În cadrul dezbaterii s-au analizat provocările la adresa securității în regiunea Mării Negre și a celei Baltice, ce au crescut alarmant după anexarea Crimeei de către Rusia și datorită procesului de militarizare ce amenință întregul Flanc Estic al NATO. Discuțiile foarte animate au arătat că ne confruntăm cu noi pericole, precum agresiunea informațională sau atacurile cibernetice, care se adaugă unor instrumente folosite și în trecut, precum presiunile politice sau cele în plan energetic, ce întregesc astfel arsenalul amenințărilor hibride. Importantă este menținerea coeziunii la nivelul NATO, a angajamentelor luate în spiritul articolului 5 al Tratatului Atlanticul de Nord, ce garantează securitatea membrilor Alianței. S-a subliniat, de asemenea, necesitatea unei abordării echilibrate în deciziile NATO între partea de nord și cea de sud a flancului estic, cu atât mai mult cu cât regiunea Mării Negre este mai vulnerabilă prin prezența în acest spațiu a tuturor conflictelor înghețate întreținute de Rusia.

Forumul de la Krynica este organizat anual de Fundația Institutul pentru Studii Estice (ISW), începând din 1990, în acest an prestigiosul eveniment având circa 3000 de participanți din întreaga lume. New Strategy Center participă pentru al treilea an la acest forum, promovând importanța strategică a regiunii Mării Negre.