NSC în Bulgaria, la conferința „Strategic Rethinking: New NATO’S Strategic Concept and the EU’S Strategic Compass”

Home / Evenimente / NSC în Bulgaria, la conferința „Strategic Rethinking: New NATO’S Strategic Concept and the EU’S Strategic Compass”
NSC în Bulgaria, la conferința „Strategic Rethinking: New NATO’S Strategic Concept and the EU’S Strategic Compass”

În data de 17 noiembrie, Sofia Security Forum, cu sprijinul Diviziei de Diplomație Publică a NATO și în parteneriat cu Centrul de Excelență NATO pentru Managementul Crizelor și Răspuns la Dezastre (CMDR COE) și Fundația Friedrich Naumann pentru Libertate au găzduit Conferința Internațională „Strategic Rethinking: New NATO’S Strategic Concept and the EU’S Strategic Compass”.

Obiectivul principal al conferinței a fost acela de a discuta despre riscurile și provocările la adresa securității regionale și globale și despre răspunsurile NATO și UE.
Cu această ocazie, ambasadorul Gheorghe Magheru, membru al Consiliului Științific al New Strategy Center, a participat în calitate de speaker în panelul „Addressing the challenges in the Black Sea region and beyond”, unde a subliniat importanța geostrategică a Insulei Șerpilor și semnificația vitală a acesteia în contextul actual de securitate.

S-a făcut referire la potențialul energetic al zonei off-shore a Mării Negre, la pericolele la adresa libertății de navigație, la rolul pe care insula îl joacă în menținerea coridorului de export al Ucrainei, dintre Odessa și Istanbul, prin care sunt furnizate cereale către întreaga lume. În acest context, a fost subliniat și actiunile României în susținerea exportului Ucrainei prin porturile dunărene și la Marea Neagră, Ucraina livrand peste 6,5 milioane tone pe această cale.