NSC în Norvegia, la conferința „How the war in Ukraine has changed the security situation in the Black Sea and the High North”

Home / Evenimente / NSC în Norvegia, la conferința „How the war in Ukraine has changed the security situation in the Black Sea and the High North”
NSC în Norvegia, la conferința „How the war in Ukraine has changed the security situation in the Black Sea and the High North”

Institutul Norvegian de Afaceri Internaționale (NUPI) și New Strategy Center au organizat luni, 7 noiembrie, la Oslo, conferința „How the war in Ukraine has changed the security situation in the Black Sea and the High North”. În cadrul evenimentului fost prezentate rezultatele proiectului NUPI-NSC, pe tema securității în regiunea Mării Negre și a zonei Arctice, finanțat de Ministerul Apărării din Norvegia.

Evenimentul a fost moderat de Karsten Friis, cercetător senior în cadrul NUPI, și i-a avut ca speakeri pe Dr. Antonia Colibășanu, expert senior asociat al NSC, gl. bg. (rez.) Eduard Simion, expert senior asociat al NSC, și Dr. Jakub Godzimirski, profesor cercetător în cadrul NUPI.

Discuțiile au vizat teme curente de mare importanță strategică, precum impactul comportamentului agresiv al Federației Ruse asupra securității regionale, fiind, de asemenea, făcută o comparație între contextul de securitate din Marea Neagră și cel din zona arctică și fiind analizate consecințele pe termen lung ale acțiunilor Moscovei. Astfel, participanții români au subliniat intențiile Rusiei de a schimba echilibrul de putere în Europa, consolidându-și controlul în Marea Neagră și transformând această zonă într-una de război. A fost, de asemenea, discutată importanța geostrategică a Insulei Șerpilor atât din punct de vedere militar, cât și economic, cu accent pe componenta energetică, precum și în ceea ce privește libertatea de navigație și impactul acesteia asupra economiei globale. Actualul context trebuie să îndemne Alianța Nord-Atlantică să își consolideze pozițiile pe întreg Flancul de Est, dar și în Arctica, pentru a putea preveni provocări din partea Rusiei pe viitor.