NSC în Cipru, la conferința „What is with the new world order? Post-Pandemic and Post-War Probabilities”

Home / Evenimente / NSC în Cipru, la conferința „What is with the new world order? Post-Pandemic and Post-War Probabilities”
NSC în Cipru, la conferința „What is with the new world order? Post-Pandemic and Post-War Probabilities”

New Strategy Center a participat în perioada 4-5 noiembrie la conferința “What is with the new world order? Post-Pandemic and Post-War Probabilities”, organizată la inițiativa Ambasadei României în Republica Cipru, împreună cu Cyprus Center for European and International Affairs, think tank-ul Universității din Nicosia și London School of Economics IDEAS (LSE IDEAS), din Marea Britanie.

Evenimentul s-a desfășurat la Universitatea Nicosia din Cipru, fiind abordate cele mai stringente probleme atât la nivel global, cât și regional, discuțiile concentrându-se în special asupra importanței strategică a Mediteranei de Est și a regiunii Mării Negre.

Astfel, prima zi a conferinței a avut în vedere provocările principale de securitate cu care comunitatea internațională se confruntă în acest moment precum războiul comercial dintre Statele Unite și China, consecințele pandemiei și războiul din Ucraina. De asemenea, în cadrul panelurilor au fost discutate schimbările la nivelul ordinii internaționale și rolul pe care Statele Unite îl vor avea într-o lume multipolară, impactul acestor schimbări asupra Mediteranei de Est și regiunii Mării Negre și consecințele acțiunilor agresive ale Rusiei în aceste zone. Provocările cu care Uniunea Europeană se confruntă au fost, de asemenea, avute în vedere de participanți, fiind conturat modul în care aceasta a reacționat atât în contextual pandemiei, cât și al războiului din Ucraina.

A doua zi a conferinței a fost deschisă de un panel dedicat particularității relației dintre China și Rusia, evoluția acesteia, implicațiile la nivel global și prioritățile acestor doi actori pe termen mediu și lung. Dincolo de acestea, au fost analizate schimbările la nivelul ordinii internaționale, fiind avut în vedere, în special, impactul asupra valorilor universale. În final, ultimul panel al zilei s-a concentrat pe problema războiului din Ucraina și modul în care acesta a modificat paradigma globală economică și comercială și viitorul acesteia într-un context post-război.

Cu acest prilej, au contribuit ca speakeri din partea New Strategy Center ambasadorul Cristian Diaconescu, membru al Consiliului Științific al NSC și fost ministru de Externe, Gl. bg. (rez.) Eduard Simion, expert senior asociat al NSC, ambasadorul Doru Costea, membru al Consiliului Științific al NSC și Dr. Antonia Colibășanu, expert senior asociat al NSC.

NSC mulțumește ES Dan Mihalache, Ambasadorul României în Cipru, pentru suportul acordat.