NSC în SUA: Eveniment de prezentare a studiului „The Strategic Importance of Snake Island”

Home / Evenimente / NSC în SUA: Eveniment de prezentare a studiului „The Strategic Importance of Snake Island”
NSC în SUA: Eveniment de prezentare a studiului „The Strategic Importance of Snake Island”

New Strategy Center și Center for European Policy Analysis (CEPA), au organizat la Washington, in seara zilei de marti, 27 septembrie, un eveniment de prezentare a studiului „The Strategic Importance of Snake Island”. Evenimentul a fost organizat la reședinta ambasdorului României în SUA, E.S. Andrei Muraru.

În cadrul discuțiilor a fost subliniată nevoia de a continua sprijinul pentru Ucraina și pentru a se evita pe viitor recucerirea Insulei Șerpilor de către trupele ruse. Situată la gurile Dunării și în apropierea coridorului de navigatie dintre Odessa și Bosfor, Insula Șerpilor este un punct strategic vital pentru mentinerea libertății de navigație si a comerțului în Marea Neagră. Localizarea sa în apropierea zonei economice exclusive a României, unde sunt descoperite importante rezerve de gaz, arată și miza pe care această insulă o are în ceea ce privește eforturile României de a contribui la diminuarea presiunii energetice din partea Rusiei in Balcani, Centrul Europei, Moldova și Ucraina.

„The Strategic Importance of Snake Island” este o pledoarie pentru susținerea Ucrainei, pentru implicarea mai substanțială a SUA și NATO în susținerea României în domeniul naval și pentru promovarea intereselor Alianței Nord-Atlantice la Marea Neagră. Această lucrare face parte din eforturile New Strategy Center de a contribui la o mai bună înțelegere a contextului strategic regional și de a promova interesele de securitate ale României și parteneriatul strategic dintre România și SUA.

La eveniment au participat oficiali si experti americani din domeniul securitatii si afacerilor externe, fosti ambasadori ai SUA in Romania, reprezentanti ai corpului diplomatic acreditat la Washington.

New Strategy Center mulțumește E.S. Andrei Muraru, ambasadorul României în SUA, pentru suportul acordat, și companiei Leviatan pentru susținerea acestui proiect.

Studiul este diponibil accesând link-ul The Strategic Importance of Snake Island