The Strategic Importance of Snake Island- Un studiu comun al Center for European Policy Analysis (SUA) și New Strategy Center

Home / Evenimente / The Strategic Importance of Snake Island- Un studiu comun al Center for European Policy Analysis (SUA) și New Strategy Center
The Strategic Importance of Snake Island- Un studiu comun al Center for European Policy Analysis (SUA) și New Strategy Center

New Strategy Center a elaborat în parteneriat cu think tank-ul american Center for European Policy Analysis (CEPA), studiul „The Strategic Importance of Snake Island”. Acesta este lansat în cadrul CEPA Forum, ce are loc în Washington, D.C., SUA, în perioada 27-29 septembrie. Este primul studiu realizat de un think tank român și unul american, după declanșarea invaziei ruse în Ucraina, la 24 februarie a.c., pe o temă de interes vital pentru Ucraina, România și NATO, pentru libertatea de navigație în Marea Neagră și la gurile Dunării și pentru securitatea energetică a regiunii.

„The Strategic Importance of Snake Island” este produsul colaborării dintre CEPA și New Strategy Center, fiind redactat atât de autori români, cât și americani. Fiind o analiză a importanței strategice pe mai multe domenii a Insulei Șerpilor și a impactului pe care prezența Rusiei în zonă o are asupra regiunii, lucrarea a beneficiat de expertiza Antoniei Colibășanu, Senior Associate Expert în cadrul New Strategy Center, analist gepolitic și director operațional al Geopolitical Futures, și a lui George Scutaru, director general al New Strategy Center, fost consilier prezidențial pentru securitate națională, precum și a lui Joel Hickman, director adjunct al programului de apărare și securitate transatlantică al CEPA și a lui Glenn Alexander Crowther, expert asociat al CEPA.

De mici dimensiuni, având doar 17 hectare, Insula Șerpilor are cu toate acestea o importanță geostrategică semnificativă. Controlul insulei și al apelor înconjurătoare afectează toate rutele de navigație care leagă Ucraina de restul lumii, precum și cele care leagă Europa continentală de bazinul Mării Negre prin fluviul Dunărea. Blocada navală impusă de Moscova asupra Ucrainei a fost susținută de prezența militară rusă pe Insula Șerpilor și de prezența navală în proximitatea acesteia, contribuind în bună măsură  la suprimarea exportului ucrainean.

„The Strategic Importance of Snake Island” este o pledoarie pentru susținerea Ucrainei, pentru implicarea mai substanțială a SUA și NATO în susținerea României în domeniul naval și pentru promovarea intereselor Alianței Nord-Atlantice la Marea Neagră. Această lucrare face parte din eforturile New Strategy Center de a contribui la o mai bună înțelegere a contextului strategic regional și de a promova interesele de securitate ale României și parteneriatul strategic dintre România și SUA.

New Strategy Center mulțumește companiei Leviatan pentru susținerea acestui proiect.

Studiul poate fi accesat pe site-ul New Strategy Center la: The Strategic Importance of Snake Island , iar conferința este disponibilă accesând link-ul: https://cepa.org/event/cepa-forum/. De asemenea, în prima zi a forumului a fost prezentat și un podcast dedicat importanței strategice a Insulei Șerpilor, podcast ce se regăsește mai jos: