NSC la Kiev: Black Sea Grain & Oil Forum

NSC la Kiev: Black Sea Grain & Oil Forum
New Strategy Center a participat la la Kiev, în 14 septembrie, la Black Sea Grain & Oil Forum, conferință de a reunit oficiali din Ucraina, experți și membri ai mediului de afaceri implicați în operațiunile de export ale Ucrainei.
Speakerii au subliniat importanța vitală a ”coridorului verde” dintre Odesa și Istanbul pentru exportul de cereale din Ucraina, menționând că suspendarea acordului a obligat Ucraina să găsească rute alternative, care nu au atins însă volumele anterioare. Prioritatea Ucrainei este nu doar dezvoltarea noilor rute de export, ci și menținerea și dezvoltarea celor existente. Ucraina se află într-un proces de identificare și construire de noi piețe, confruntându-se cu numeroase provocări, cea mai mare fiind însă amenințarea directă a atacurilor ruse. La riscurile de securitate se adaugă problemele logistice precum incompatibilitatea căilor ferate cu căile ferate ale țărilor europene vecine, lipsa numărului suficient de containere au efect negativ asupra exportului.
Deși riscurile militare pentru sectorul agricol acum sunt în faza de intensificare, dat fiind faptul că prin atacurile sale Rusia acum vizează infrastructura portuară, în special depozitele de cereale, Ucraina a reușit să înregistreze în luna august un număr record de export – 3,8 milioane de tone. Însă capacitatea reală și necesară la momentul actual al Ucrainei este de 5 milioane de tone pe lună. Problemele majore care afectează activitatea în domeniul agricol sunt logistica, finanțarea, accesul pe piețele de desfacere și lipsa forței de muncă. Din cauza instabilității producătorii din sectorul agricol se pregătesc pentru o perioadă mai grea pe o durată de 2-3 ani. Discuțiile au avut în vedere și dezvoltările unor proiecte în domeniul energetic, inclusiv în zona offshore a Mării Negre, cum ar fi exploatarea de gaz sau energia eoliană,  după ce situația de securitate se va stabiliza.
 
New Strategy Center a fost reprezentată la această conferință de dna Ecaterina Dadiverina, coordonatoare Departamentului ”Proiecte pentru Ucraina”.
NSC este un think tank românesc, finanțat din fonduri private și proiecte internaționale, ce susține valorile spațiului euro-atlantic, apartenența României la NATO și UE, parteneriatul strategic al României  cu SUA și legăturile speciale cu aliații noștri europeni la nivel global.