Provocări de securitate în Sud-Estul Europei – Iași, 3 noiembrie 2017

Home / Evenimente / Provocări de securitate în Sud-Estul Europei – Iași, 3 noiembrie 2017
Provocări de securitate în Sud-Estul Europei – Iași, 3 noiembrie 2017

În data de 3 noiembrie 2017, la Iași, New Strategy Center și partenerii săi, Univesitatea „Al. I. Cuza”, Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” și Primăria Municipiului Iași, au organizat conferința internațională „Provocări de securitate în Sud-Estul Europei”.

Panel 1. Provocări vechi și noi pentru securitatea Europei de Sud-Est

Moderatori: Dl. Dan Dungaciu, membru al Consiliului Științific al New Strategy Center, dl. Gheorghe Iacob, Prorector al Universității ”Alexandru Ioan Cuza”

Speakeri:

  • Victor Micula, Secretar de stat, Ministerul Afacerilor Externe
  • Abigail Rupp, Adjuncta Șefului Misiunii, Ambasada SUA în România
  • Igor Munteanu, Președintele Institului pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale ”Viitorul”, Republica Moldova
  • Deborah Sanders, Kings College London
  • Tomasz Daborowski, Senior Fellow, Central European Department, Centre for Eastern Studies (OSW), Polonia

În cadrul primului panel, discuțiile s-au concentrat pe amenințările clasice si emergente la adresa securității regionale, precum și asupra rolului României în susținerea politicilor UE și NATO menite să crească securitatea și să contracareze aceste amenințări. Este nevoie de o implicarea sporită a UE în zonă și de o prezență puternică a NATO, care să reprezintă un element consistent de descurajare menit să mențină pacea în regiune. NATO și UE pot colabora în întărirea capacității de reziliență a statelor din această regiune.

S-a afirmat faptul că Republica Moldova rămâne prioritatea numărul 1 a politicii externe românești în ceea ce privește parteneriatele strategice. Acest fapt se poate observa nu numai prin fondurile și investițiile acordate, dar și prin proiectele de interconectare energetică dintre România și Republica ce urmează să fie implementate.

Observând acțiunile agresive ale Rusiei în Marea Neagră, începând cu anexarea ilegală a peninsulei Crimeea, NATO și SUA și-au reiterat angajamentul față de Articolul 5 al Tratatului Atlanticului de Nord. Alocarea de către România a 2% din PIB pentru apărare și angajamentul în ceea ce privește achizițiile militare fac din țara noastră un model demn de urmat.

Un alt subiect intens discutat a fost situația din Ucraina, țară care întâmpină amenințări pe fronturi multiple, ceea ce îi afectează însăși supraviețuirea statală. Turcia, pe de altă parte, are o abordare regională, întâmpinând astfel provocările regionale cu soluții tot de natură regională. Astfel, implicarea directă a NATO în zonă este îngreunată. Conflictul din Ucraina este o problemă enormă pentru securitatea din zonă, iar la Bruxelles se manifestă deja o așa-numită ”oboseală ucraineană” (”Ukrainian fatigue”), ceea ce creează o distanțare din ce în ce mai accentuată între Bruxelles și Kiev. În plus, unele decizii adoptate de Ucraina, cum ar fi recenta lege a educației, fac să afecteze chiar și relațiile cu cei care ar fi putut să o sprijine în procesul de apropiere de vest.

Mai jos puteți vizualiza două dintre prezentările susținute de speakeri:

Prezentare – Dna Deborah Sanders

Prezentare – Dl. Tomasz Daborowski

Panel 2. Securitatea cibernetică și provocările în creștere în acest domeniu

Moderatori: Dl. Daniel Condurache, Prorector al Universității Tehnice ”Gheorghe Asachi” și dl. Adrian Iftene, decan al Facultății de Informatică, Universitatea ”Alexandru Ioan Cuza”

Speakeri:

  • dna. Laura G. Brent, Cyber Defence Officer, Emerging Security Challenges Division, NATO
  • dl. Gabriel Dinu, Șef departament, Centrul Național Cyberint, Serviciul Român de Informații
  • dl. Tal Pavel, research fellow, International Institute for Counter-Terrorism (ICT), Israel
  • dl. Cristian-Mihai Amarandei, Facultatea de Automatică și Calculatoare, Universitatea Tehnică ”Gheorghe Asachi”
  • dl. Dragoș Gavriluț, Facultatea de Informatică, Universitatea ”Alexandru Ioan Cuza” Iași

În cel de-al doilea panel dezbaterile și apoi discuțiile s-au concentrat pe provocările de securitate din domeniul cibernetic.  Riscurile de securitate din regiune  ne fac o țintă și din punctul de vedere al securității cibernetice și pentru a răspunde unei asemenea noi amenințări este obligatoriu să creștem capacitatea de reziliență a statelor din zonă. La nivelul NATO, spațiul cyber înseamnă în primul rând o activitate în echipă, subliniindu-se contribuția României ca lider în programul NATO de apărare cibernetică din Ucraina. Este important să investim în relațiile multilaterale cu toți partenerii, căci securitatea cibernetică poate fi obținută doar prin cooperare, prin împărtășirea de resurse și bune practici. Siguranța rețelelor informatice este rezultatul unui efort colectiv și transferul de cunoștințe este necesar în acest proces.

Dezbaterile au mai arătat că factorul uman din spațiul cibernetic determină apariția unor modele de inginerie socială, aspect ce tratează manipularea tendinței umane naturale de a avea încredere. Așadar, utilizatorii reprezintă primul front de apărare în calea provocărilor la adresa securității cibernetice.

Mai jos puteți vizualiza prezentările susținute de dl. Tal Pavel și dl Crisitan Amarandei:

Prezentare – Dl. Tal Pavel

Prezentare – Cristian Amarandei

*Fotografiile evenimentului pot fi accesate în secţiunea dedicată Foto/Video

Înregistrarea video a conferinței poate fi urmărită accesând link-ul https://www.youtube.com/watch?v=Hl7ny5Xc8Es&feature=youtu.be