Reconstrucția Ucrainei și Rolul Strategic al României, Ziua 1 – Keynote Speeches

Reconstrucția Ucrainei și Rolul Strategic al României, Ziua 1 – Keynote Speeches

Prima zi a conferinței „Reconstrucția Ucrainei și Rolul Strategic al României” s-a încheiat cu discursul Dl. George Scutaru, CEO al New Strategy Center, alături de Președintele Senatului României, E.S. Nicolae Ciucă și Președintele Parlamentului Republicii Moldova, E.S. Igor Grosu.

În discursul său, Nicolae Ciucă și-a exprimat recunoștința față de New Strategy Center pentru eforturile depuse în crearea unei platforme de dezbatere menite să identifice soluții. Conform Excelenței Sale, sprijinul oferit Ucrainei de către România a fost nu doar consistent, ci și constant, subliniind angajamentul ferm al țării de a continua asistența în toate domeniile. În paralel, accentul României s-a concentrat și asupra susținerii Republicii Moldova, reflectată într-o serie de acțiuni bilaterale între Chișinău și București. Nicolae Ciucă a evidențiat așteptările României în privința unei decizii favorabile din partea Consiliului European la 14-15 decembrie, în ceea ce privește aprobarea inițierii negocierilor de aderare a Republicii Moldova și Ucrainei la Uniunea Europeană.

Președintele Parlamentului Republicii Moldova, E.S. Igor Grosu, a evidențiat pericolul reprezentat de ambițiile imperialiste ale Federației Ruse pentru securitatea Europei. Igor Grosu a exprimat recunoștința față de România pentru sprijinul acordat cetățenilor Republicii Moldova în momentele dificile provocate de războiul inițiat de Federația Rusă. Autoritățile din Republica Moldova aspiră la transformarea procesului de integrare europeană într-un demers ireversibil, Igor Grosu subliniind importanța începerii negocierilor de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană.