Reconstrucția Ucrainei și Rolul Strategic al României, Ziua 1 – Panel Va & Vb și Panel VI

Reconstrucția Ucrainei și Rolul Strategic al României, Ziua 1 – Panel Va & Vb și Panel VI

Dezbaterile continuă la conferința internațională „Reconstrucția Ukrainei și Rolul Strategic al României” cu paneluri noi.

Panelul Va. Oportunități Energetice în Zona de Nord-Vest a Mării Negre

Moderatorul discuției a fost domnul Laurențiu Pachiu, Vicepreședinte, Energy Policy Group, Romania, la care au participat E.S. Sebastian BURDUJA, Ministrul Energiei din România, E.S. Victor PARLICOV, Ministrul Energiei din Republica Moldova, H.E. Geoffrey PYATT, Secretar de Stat adjunct pentru resurse energetice, fost ambasador al SUA în Ucraina, Petro KOTIN, Președintele Energoatom, Ucraina și Bogdan Berneaga, Expert asociat senior, New Strategy Center, România.

Recent, energia a devenit un element cheie în dinamica geopolitică regională, având în vedere utilizarea acesteia de către Federația Rusă drept instrument de presiune și șantaj. În acest context, România dispune de un potențial semnificativ pentru a deveni un pilon de stabilitate în domeniul energetic, exemplu fiind proiectul Neptune Deep, care va plasa România în poziția de cel mai mare producător de gaze naturale din Europa începând din 2027. Investițiile în infrastructura de transport și distribuție sunt cruciale pentru a facilita exportul de resurse energetice către Ucraina și Republica Moldova, în special având în vedere deteriorarea considerabilă a infrastructurii energetice ucrainene în urma atacurilor rusești. În același timp, reconstrucția sistemului energetic al Ucrainei va contribui, de asemenea, la asigurarea securității energetice a Republicii Moldova.

Panel Vb. Dunărea: Rolul procesului de reconstrucție al Ucrainei

Discuția a fost moderată de domnul Sabin ORCAN, director editorial, Newsweek Romania, România, avându-i drept speakeri pe domnul Vladyslav BIELAKH, Director general adjunct pentru economie și finanțe, Ukrainian Danube Shipping Company (UDP), Ucraina, doamna Angela IVAN, Director General al Administrației Fluviale a Dunării de Jos, România, domnul Paul IVANOV, CEO Trading Line, România, domnul Viktor BERESTENKO, Președinte al Asociația Transportatorilor Internaționali de Mărfuri, Ucraina.

Importanța Dunării pentru rutele de aprovizionare din regiune a crescut semnificativ odată cu declanșarea războiului Rusiei împotriva Ucrainei. Potrivit autorităților române, s-au depus toate eforturile necesare pentru a asigura transportul cursiv al navelor pe Dunăre, iar fluviul își arată capacitatea și relevanța sa în regiune. În același timp, companiile ucrainene de transport pe Dunăre prezintă o creștere constantă de volume de produse livrate. Grânele reprezintă o pondere semnificativă din acele livrări, însă se remarcă o creștere în pondere în rândul produselor de minerit, petrolifere, metale.
S-a accentuat importanța intensificării cooperării dintre companii de transport maritim și fluvial din Ucraina și din România, în special în privința dezvoltării comune a infrastructurii portuare. Totodată, companiile care realizează transporturi pe fluviul Dunărea au remarcat problemele cu care se confruntă acest flux logistic, cum ar fi timpul crescut de așteptare pentru controlul vamal și incertitudinea perspectivei pe termen lung a acestei rute alternative, deoarece companiile fac investiții riscante în acest sens. Astfel, există posibilitatea ridicată ca odată cu redeschiderea la întreaga capacitate a portului Odessa, se va renunța la transportarea mărfurilor pe Dunăre.

Panel VI. Contribuția României pentru a susține Ucraina. Este acesta începutul unei frumoase prietenii?

Ultimul panel al zilei a fost moderat de Ambasadorul Sorin Ducaru, președinte de onoare al Consiliului Științific al New Strategy Center și director al Centrului Satelitar al UE. În calitate de vorbitori au participat Dl. Iulian FOTA, Secretar de Stat, Ministrul Afacerilor Externe, România, și Dl. Irinel Ionel SCRIOȘTEANU, Secretar de Stat, Ministerul Transporturilor și Infrastructurii, Romania.

În cadrul discuției, participanții au evidențiat importanța relațiilor dintre România și Ucraina. Anul 2023 a fost semnalat ca fiind un punct culminant în această relație bilaterală, marcat de evenimente notabile precum o ședință comună între guvernele celor două țări. În acest moment, se urmărește transformarea relației bilaterale într-un parteneriat strategic pe termen lung. Încă de la declanșarea invaziei ruse în februarie 2022, România a gestionat cu succes fluxurile de refugiați și mărfuri, inițiativele sale având impact pozitiv și asupra Republicii Moldova. Au fost implementate proiecte cu finanțare europeană pentru a consolida liniile de solidaritate cu Ucraina. De asemenea, s-au deschis două noi puncte de frontieră cu Ucraina și unul cu Republica Moldova, în timp ce planurile includ deschiderea a încă opt puncte de frontieră pentru a facilita schimburile comerciale. România are așteptări ridicate față de implicarea partenerilor occidentali, deoarece securitatea Ucrainei reprezintă un element esențial pentru securitatea României și a tuturor statelor din zona euro-atlantică.