Reconstrucția Ucrainei și Rolul Strategic al României, Ziua 1 – Panel IVa și IVb

Reconstrucția Ucrainei și Rolul Strategic al României, Ziua 1 – Panel IVa și IVb

Dezbaterile continuă la conferința internațională „Reconstrucția Ukrainei și Rolul Strategic al României” cu paneluri noi.

Panelul IVa. Importanța Strategică a Procesului de Reconstrucție a Ucrainei pentru România și Republica Moldova

Prezidat de Ionel Nițu, președinte al New Strategy Center, România, i-a avut ca speakeri pe E.S. Andrei SPÎNU, Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale din Republica Moldova, George SCUTARU, CEO, New Strategy Center, România, Cătălin PODARU, CEO, Leviatan Design, România și Bogdan CERNESCU, Director, Head of corporate banking la BCR, Romania.

Procesul de reconstrucție a Ucrainei, care implică traversarea hotarului terestru al Republicii Moldova, se va confrunta cu blocaje majore dacă nu vor fi depuse eforturi coordonate pentru reconstrucția la pachet a ambelor țări. Zona Galați-Brăila din România poate deveni un hub logistic crucial, având potențialul de a atrage porturile Giurgiulești, Reni și Ismail și, astfel, de a eficientiza gestionarea Dunării. România beneficiază de trei avantaje strategice în procesul de reconstrucție a Ucrainei: stat membru NATO, proximitate geografică față de Ucraina; resurse energetice, cum ar fi resursele de gaz din Marea Neagră. Nu în ultimul rând, în România se pot crea întreprinderi de construcții inovatoare, marcând un prim pas către dezvoltarea regională. Prezența unei Ucraine puternice la graniță reprezintă un interes strategic major pentru România, mai ales dacă discutăm despre securitate. În același timp, sprijinirea Republicii Moldova este crucială pentru a asigura existența unei conduceri pro-europene la Chișinău, capabilă și dispusă să colaboreze cu autoritățile de la București și Bruxelles. În această perspectivă, devine extrem de importantă susținerea guvernării democratice de la Chișinău în contextul amenințărilor provenite din partea Rusiei.

Panel IVb. Triunghiul vital al conectivității: România – Ucraina – Republica Moldova

Discuția a fost moderată de domnul Tudor CURTIFAN, redactor șef Defense Romania, România, avându-i drept speakeri pe doamna Yulia KLYMENKO, Prim-vicepreședinte al Comisiei pentru transport și infrastructură din cadrul Verkhovna Rada – Parlamentul Ucrainei, Ucraina, domnul Oleg TOFILAT, şef al Întreprinderii de Stat „Calea Ferată din Moldova”, Republica Moldova, domnul Ionel SCRIOȘTEANU, Secretar de Stat în cadrul Ministerului Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor, România și domnul Sorin CHINDE Președinte, Grupul GRAMPET, România.
În condițiile investițiilor crescânde în infrastructura ucraineană, apare o oportunitate majoră de interconectare între aceasta și România/Republica Moldova. Kievul plănuiește, odată cu procesul de integrare europeană pe care-l urmează alături de Chișinău, să-și modifice și dezvolte infrastructurile în paralel. Bucureștiul și-a prezentat interesul în acest sens, însă există limite cu privire la interconectivitatea dintre România și spațiul post-sovietic. Cu toate acestea, recentele înțelegeri tripartite privind transportul pe cale ferată și pe cale fluvială relevă dezvoltarea proiectelor regionale.
Mai mult, pentru a asigura o reconstrucție rapidă și sustenabilă a Ucrainei, o infrastructură conectată cu vecinii săi este esențială. Războiul a accentuat importanța infrastructurii și conectivității, iar realizările făcute în ultimii 2 ani au demonstrat că le putem implementa într-un ritm accelerat, care trebuie continuat. În acest sens, avem nevoie de investiții pe termen scurt și lung, flexibile și adaptabile situației din teren, iar o strategie armonizată a celor trei țări trebuie să aibă loc în perioada curentă a agresiunii ruse în Ucraina.