Reconstrucția Ucrainei și Rolul Strategic al României, Ziua 2 – Panel Xa & Xb

Reconstrucția Ucrainei și Rolul Strategic al României, Ziua 2 – Panel Xa & Xb

Panel Xa. Securitate alimentară globală și în regiunea Mării Negre: provocări și oportunități

Acest panel a fost prezidat de Cristina Cileacu, jurnalist, DIGI 24, Romania, la discuție luând parte Svitlana KOVALCHUK, Director Executiv al Yalta European Strategy din Ucraina, Taras KACHKA, Ministru adjunct al Economiei, Ucraina (prin VTC), Nawaf SALAMEH, Președinte Alexandrion Group, Romania și Sergiy KONONENKO, Director, Agenția de Dezvoltare Regională a Regiunii Odesa, Ucraina (prin VTC).

După retragerea Federației Ruse din Inițiativa Cerealelor de la Marea Neagră, autoritățile ucrainene s-au mobilizat pentru a identifica noi căi de export și a găsi companii de asigurări dispuse să acopere riscurile blocadelor ruse asupra porturilor ucrainene. În prezent, Ucraina poate asigura securitatea noului coridor creat, însă persistă preocuparea privind distrugerea continuă a infrastructurii portuare de către Rusia, motiv pentru care este necesară o abordare colectivă pentru identificarea de soluții durabile. Agricultura ucraineană rămâne funcțională, în ciuda distrugerilor provocate de forțele armate ruse. Producția din acest an agricol se estimează la aproximativ 80 de milioane de tone, cu 60 de milioane de tone destinate exportului. Ucraina exprimă recunoștință pentru cooperarea cu Guvernul României și pentru promptitudinea reacției acestuia în abordarea preocupărilor fermierilor români. Aceste eforturi consolidează poziția Ucrainei și a României ca actori cheie în asigurarea securității alimentare regionale. O strategie eficientă pentru optimizarea exportului de cereale ucrainene ar fi ca România să devină un centru de gestionare și vânzare a acestora, nu doar de tranzit. România poate oferi un nivel sporit de securitate, iar țările destinație pot fi mai puțin influențate de Federația Rusă dacă România ar gestiona exportul de cereale.

Panel Xb. Provocări pentru investițiile private în procesul de redresare a Ucrainei

Panelul Xb a fost moderat de domnul Nasty VLĂDOIU, Președinte, Uniunea Camerelor de Comerț Bilaterale din România, Președinte, Camera de Comerț Bilaterală România – Ucraina,
România. Speakerii au fost: doamna Olha SHUBINA-KURULENKO, Coordonator Șef al Centrelor de Sprijinire a Exportului, Camera de Comerț și Industrie a Ucrainei, Ucraina, domnul Rareș BURLACU, Președinte, Agenția Română pentru Investiții și Comerț Exterior, România, domnul Łukasz WOJDYGA, Director Adjunct, Centrul de Studii Strategice, Institutul pentru Întreprinderi din Varșovia, Polonia, domnul Ivan US, Cercetător Senior, Institutul Național pentru Studii Strategice, Ucraina, domnul Prof. Gheorghe BUTA, Senior Partner, Popescu & Asociatii attorneys at law, și domnul Mykola TIMOFEEV, Director General, Automagistral Pivden, Ucraina.