Reconstrucția Ucrainei și Rolul Strategic al României, Ziua 2 – Panel IXa & IXb

Reconstrucția Ucrainei și Rolul Strategic al României, Ziua 2 – Panel IXa & IXb

Panel IXa Cooperarea transfrontalieră, un factor catalizator pentru procesul de reconstrucție a Ucrainei

Panelul a fost moderat de Ion IONIȚĂ, Editor senior Adevărul, Redactor șef, Historia, România, Viktor MYKYTA, Șeful Camerei Regiunilor din cadrul Congresului Autorităților Locale și Regionale de pe lângă Președintele Ucrainei, Ionel BOGDAN, Președinte al Consiliului Județean Maramureș, România, Sergii KROPYVA, Șeful adjunct al Administrației Regionale de stat din Odesa pentru Dezvoltare Digitală, Transformarea digitală și digitalizare (CDTO), Ucraina (prin VTC) , Ruslan ZAPARANYUK, Președinte al administrației regionale Chernivtsi, Ucraina, Gheorghe FLUTUR, Președinte al Consiliului Județean Suceava, România (prin VTC), Roman SARAI, Președinte al Consiliului Regional Transcarpatia, Ucraina și Ganna TSIMBOLYNETS, Director, Agenția de Dezvoltare Regională a Regiunii Zakarpatia, Ucraina.
După declanșarea invaziei Federației Ruse în Ucraina, cooperarea între autoritățile regionale din Ucraina și România a atins cote remarcabile. Gestionarea eficientă a unei situații de securitate extrem de tensionată a presupus eforturi semnificative, subliniind importanța esențială a colaborării bilaterale. În prezent, în lumina demersurilor Ucrainei pentru îndeplinirea condițiilor de aderare la Uniunea Europeană, cooperarea transfrontalieră devine o prioritate strategică. Autoritățile regionale ucrainene manifestă un interes concret în colaborarea pentru accesarea fondurilor europene dedicate dezvoltării regionale, în ciuda provocărilor precum deficitul de personal calificat și a resurselor financiare pentru cofinanțarea proiectelor. În acest moment, se lucrează la un proiect de amploare pentru interconectarea feroviară a României, Ucrainei, Poloniei și Republicii Moldova prin intermediul căilor ferate cu ecartament european.

Panel IXb Rezervele de gaze din Marea Neagră – Provocări actuale, evoluții viitoare

Această discuție a fost moderată de domnul Bogdan BERNEAGĂ, Senior Associate Expert, New Strategy Center, România. În cadrul panelului au mai luat cuvântul, în calitate de speakeri, domnul Mykola KOLISNYK, Ministru Adjunct al Energiei, Ucraina, domnul Lóránt ANTAL, Președintele Comisiei pentru Energie, Senat, România, domnul Alexandru MAXIMESCU, Vicepreședinte, OMV Petrom, România și domnul Dmytro LYPPA, CEO, Operatorul Sistemului de Distribuție al Gazelor din Ucraina (GSTOU), Ucraina.

De la anexarea Crimeei încoace, regiunea Mării Negre a rămas subexploatată din punct de vedere energetic, însă acest fapt se schimbă, în special luând în considerare perspectiva exploatării resurselor din platforma Neptun Deep în 2027. Pentru ca aceste resurse de gaze de la Marea Neagră să fie exploatate corespunzător, atât de România cât și de Ucraina, este nevoie în primul rând de un cadru de securitate pe termen lung, iar investițiile în acest sens trebuie să înceapă de astăzi. Securitatea energetică înseamnă și securitate națională și teritorială.
În urma invaziei Rusiei împotriva Ucrainei din februarie 2022, s-au amplificat toate proiectele de investiție în exploatarea de gaze naturale și de interconectare a infrastructurilor energetice din regiune. Astfel, România poate fi în curând un furnizor de energie esențial la nivel regional și cel mai mare exportator de gaz natural din Uniunea Europeană.Desigur, încă trebuie depășit obstacolul reprezentat de consumul rămas de gaz rusesc în unele țări ale Uniunii Europene, iar România și Ucraina pot ajuta în acest proces de diversificare.