Securitatea Europei de Sud Est și importanța componentei transatlantice în contextul conflictului din Ucraina

Home / Evenimente / Securitatea Europei de Sud Est și importanța componentei transatlantice în contextul conflictului din Ucraina
Securitatea Europei de Sud Est și importanța componentei transatlantice în contextul conflictului din Ucraina

Universitatea din Oradea, alături de New Strategy Center și cu sprijinul Consiliului Județean Bihor și Muzeul Țării Crișurilor Oradea, a organizat joi, 19 mai, seminarul ”Securitatea Europei de Sud Est și importanța componentei transatlantice în contextul conflictului din Ucraina”.
În cadrul evenimentului, au participat dl. George Scutaru, Director General al New Strategy Center, care a abordat tema amenințărilor hibride ale Federației Ruse și potențialul energetic al României la Marea Neagră, și dl. Dan Dungaciu, Membru al Consiliului Științific al NSC, care a prezentat particularitățile conflictelor înghețate din regiunea Mării Negre.
Federația Rusă folosește mai multe instrumente ostile de natură hibridă, de la propagandă și imixtiune în alegeri, la presiunea în domeniul energetic, iar pentru a le minimiza efectele, amenințările de acest tip necesită un răspuns complex și la nivel interinstituțional, dezvoltat alături de aliați. Dezbaterea a subliniat potențialul energetic al României la Marea Neagră, care poate asigura cel puțin pentru o decadă cantități importante de gaz în regiune, diminuând astfel dependența de Federația Rusă.
În cadrul seminarului, au mai avut intervenții dna Simona Cojocaru, secretar de stat în cadrul MApN, și Ștefan Danilă, fos șef al Statului Major, și au fost avute în vedere cele mai recente mutații geopolitice globale, aspectele descurajării pe Flancul Estic al NATO și rolul României în acest proces, precum și importanța infrastructurii României din perspectiva militară.