Security Challenges from the Baltic to the Black Sea Region. Vision of Romania, Poland and Turkey.

Home / Evenimente / Security Challenges from the Baltic to the Black Sea Region. Vision of Romania, Poland and Turkey.
Security Challenges from the Baltic to the Black Sea Region. Vision of Romania, Poland and Turkey.

New Strategy Center, în parteneriat cu Centrul pentru Studii Estice (OSW) din Polonia și Fundația pentru Cercetare Politică, Economică și Socială (SETA) din Turcia, a organizat miercuri, 21 aprilie, o conferință în marja reuniunii trilaterale a miniștrilor afacerilor externe din România, Polonia și Turcia ce va avea loc la 22 aprilie, la București. Evenimentul a avut în vedere teme de interes comun pentru cele trei state, în special în contextul provocărilor de securitate de pe Flancul Estic al NATO și al situației în plan internațional generate de pandemie.

În deschiderea conferinței online ”Security Challenges from the Baltic to the Black Sea Region. Vision of Romania, Poland and Turkey” au avut intervenții E.S. Bogdan Aurescu, Ministrul Afacerilor Externe, România și E.S. Zbigniew Rau, Ministrul Afacerilor Externe, Polonia, iar E.S. Mevlüt Çavuşoğlu a transmis un mesaj videoPrima parte a conferinței a fos moderată de ambasadorul Doru Costea, Expert Senior Asociat al New Strategy Center și a fost transmisă prin livestreaming pe pagina de Facebook și Youtube a New Strategy Center.

A doua parte a conferinței a avut în vedere tema apărării, descurajării și rezilienței din regiunea Mării Negre până la zona baltică, cuprinzând perspectiva poloneză, turcă și română a unor reputați experți. Panelul s-a desfășurat sub regula Chatham House și nu a avut un caracter public. A fost moderat de Wojciech Konończuk, Directorul Adjunct al Centrului pentru Studii Estice (OSW), speakerii fiind dna Justyna Gotkowska, Coordonator Program, OSW,  dl. Muhittin Ataman, Director pentru Studii de Politică Externă, SETA și ambasadorul Cristian Diaconescu, fost Ministru al Afacerilor Externe și Membru al Consiliului Științific al New Strategy Center. Concluziile evenimentului au fost prezentate de dl. Murat Aslan, cercetător SETA.

Intreg Flancul Estic al NATO și în mod special regiunea Mării Negre este supusă unor provocări de securitate imoportante, accentuate pe fondul pandemiei. Tocmai de aceea acest format de consulări la nivelul celor trei state importante ale NATO este un demers absolut necesar în acest context, pentru a crește capacitate de descurajare a unor amenințări în creștere și reziliența statelor membre și partenere NATO din zona baltică și cea a Mării Negre.

Inițiativa derulată de New Strategy Center, Centrul pentru Studii Estice (OSW) din Polonia și Fundația pentru Cercetare Politică, Economică și Socială (SETA) din Turcia face parte din seria demersurile NSC de a consolida dialogul pe teme de interes strategic la nivel de experți.

Program eveniment 21 aprilie 2021