Security Challenges in the Balkans – Timișoara 2019

Home / Evenimente / Security Challenges in the Balkans – Timișoara 2019
Security Challenges in the Balkans – Timișoara 2019

Universitatea de Vest din Timișoara și New Strategy Center organizeză a treia ediție a conferinței „Security Challenges in the Balkans”, în cadrul unui parteneriat care își dorește să scoată în evidență importanța strategică a regiunii. Oficiali și experți din România, Croația, SUA, Marea Britanie, Italia, Macedonia de Nord, Serbia, precum și din cadrul ONU, dezbat la Timișoara teme importante pentru securitatea Balcanilor, cum ar fi provocările clasice de securitate, cele de natură emergentă, o atenție aparte fiind acordată, în cadrul acestei ediții, temei războiului informațional și a campaniilor de dezinformare care au un efect destabilizator major.

Programme- Timisoara -Security Challenges in the Balkans Region – 2019

Panelul I – The Balkans: A Strategic assessment

În primul panel al conferinței Generalul Nicolae Ciucă, șeful Statului Major al Apărării, și Gen. Lt. (ret.) Ben Hodges, Pershing Chair in Strategic Studies, Center for European Policy Analysis (CEPA), fost comandant al United States Army Europe, USA au făcut o evaluare a riscurilor și amenințărilor cu care se confruntă regiunea Balcanilor. Aceasta reprezintă spațiul de intersectare a multiplelor interese ale unor vechi actori, cum ar fi Rusia sau Turcia, care și-au manifestat de secole atenția pentru Balcani, precum și a unor noi actori, cum este China.

   

Miza asupra regiunii crește, iar statele din Balcani trebuie să-și întărească capacitatea de reziliență la amenințările în creștere, atât clasice, cât și emergente. Măsurile necesare pentru îmbunătățirea situației regionale de securitate presupun o viziune integrată, sprijin economic, securitar și politic. În acest sens, este important ca atât UE, cât și NATO, să-și manifeste deschiderea pentru integrarea statelor din Balcani,, cu atât mai mult cu cât destabilizarea acestei regiuni are un potențial de contagiune și către zona Mării Negre, între cele două spații existând un potențial major de influențare reciprocă.

Panelul II – Security Challenges for the Balkans Region and the European Stability

 

Cel de-al doilea panel a beneficiat de experiența a doi reputați diplomați de carieră, dna Zdravka Bušić, Secretar de stat pentru afaceri politice, Ministerul Afacerilor Externe și Afacerilor Europene al Croației, și dl Victor Micula, Secretar de stat, Ministerul Afacerilor Externe al României. Expunerile acestora, precum și discuțiile care au urmat au arătat ca zona Balcanilor este vitală pentru securitatea României și Croației. Acest spațiu se confruntă cu o serie de amenințări care au mare potențial de destabilizare, cum ar fi migrația din Orientul Mijlociu, radicalismul islamic, pericolul terorismului, încercările de destabilizare a unor state, cum s-a întâmplat în Muntenegru, pentru a împiedica accesul acestora în NATO și UE. Stabilitatea Balcanilor de Vest este crucială pentru securitatea regiunii și a Europei, iar UE și NATO trebuie să aibă în permanență în atenție această zonă.
În același timp, Balcanii au un potențial economic bun, și tocmai de aceea state precum China au interesul de a-și consolida prezența economică, ca parte a strategiei de acces la piețele Europei.

Panelul IIIFake News and Hybrid Warfare. The weaponization of Information.

 

La cel de al treilea panel au participat E.S. Emil Hurezeanu, ambasador al României în Germania, dl. Cristian Diaconescu, fost ministru al afacerilor externe, dna. Alina Bârgăoanu, decan, Facultatea de comunicare și relații publice, Școala Națională de Științe Politice și Administrație Publică (SNSPA), dl. Tal Pavel, Colegiul academic Tel Aviv, dl. Ion Ioniță, redactor senior, Cotidianul ,,Adevărul”.

Războiul informațional a devenit un instrument important al agresiunilor hibride, existând deja numeroase momente când dezinformarea și propaganda au fost folosite pentru acțiuni de destabilizare a unor state: în Ucraina, mai ales înainte și după invadarea Crimeii, cu prilejul alegerilor din SUA și Franța, în Muntenegru, pentru a determina un climat negativ aderării acestui stat la NATO. Au fost menționate anumite caracteristici ale noului mediu informațional precum accesibilitatea, viteza transmiterii informațiilor, anonimatul, volumul mare de informații care pot fi manipulate și lipsa frontierelor. Noul inamic se regăsește în rândurile celor care folosesc dezinformarea ca încercare de a influența societatea, politica unui stat. Propaganda este o nouă tactică de război, folosind tehnologia actuală care a devenit mai rapidă și mai eficientă. Investițiile în domeniul tehnologic și mai ales cooperarea dintre agențiile statale și companiile private pot ajuta mult la depistarea informațiilor false și pot contracara campaniile de dezinformare.

Panelul IV – The Balkans Region: Old & New Challenges

 

Ultimul panel al conferinței, moderat de dna ambasador Simona Miculescu, Reprezentant al secretarului general al ONU și șef al Biroului ONU la Belgrad, i-a avut ca speakeri pe dl. Gordon Barrass, Profesor, London School of Economics IDEAS, Marea Britanie, dna. Jelena Milic, Director, Centrul de Studii Euro-Atlantice, Serbia, dl. Greg Melcher, Center for the Studies of the New Generation Warfare, SUA, dl. Roger Peteresen, Profesor, Massachusetts Institute of Technology, SUA, dl. Marco Di Liddo, Analist Senior, Centro Studi Internazionali, Italia.


Prezentările și dezbaterile au avut în vedere provocările la adresa stabilității Balcanilor, precum și elemente specifice ale dezvoltării unor state precum Serbia, Bosnia și Herțegovina sau Macedonia de Nord, care încearcă să adere fie la UE, fie la NATO, fie la ambele. Arsenalul amenințărilor s-a diversificat foarte mult, de la riscul unor conflicte cu caracter etnic, până la campaniile de dezinformare, de la pericolul terorist la atacurile cibernetice, de la lipsa unor instituții consolidate în unele state balcanice la vulnerabilitatea determinată de lipsa unor surse proprii care să asigure independența energetică a țărilor din Balcani. Într-o lume multipolară, cu multe puteri emergente, zona Balcanilor rămâne un câmp de confruntare între puterile vechi și noi, ceea ce complică și mai mult opțiunilor statelor din acest spațiu, unde NATO și UE nu și-au încheiat procesul de extindere.

New Strategy Center și Universitatea de Vest vor continua să organizeze această conferință la Timișoara, care asigură o platformă utilă de dialog a experților din regiune și din alte state interesate de tema securității zonei Balcanilor, evenimentul bucurându-se de un real succes.